Punt divers

UP acusa al conseller Llena de 'frenar' el debat al Parlament sobre la situació del sector agrari

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) ha acusat aquest divendres al conseller del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Joaquim Llena, de 'frenar' el debat que han proposat al Parlament sobre la situació de crisi que està vivint el sector. Segons el coordinador general d'UP, Joan Caball, tots els partits presents a la cambra els han manifestat el seu acord amb la proposta de debat menys el PSC. Caball ha aprofitat el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida per fer un balanç de la situació del sector i ha recriminat també al Govern que pel que fa al canal Segarra-Garrigues, de moment sembla que l'únic que s'ha garantit és que no hi hagi una multa d'Europa.

Segons el coordinador general d'UP, Joan Caball, el debat al Parlament que porten dies demanant als diferents grups polítics 'és necessari' per tal de donar resposta a totes aquelles demandes que té actualment el sector i que parteixen de la base de la crisi de preus que s'arrossega de fa anys i que s'ha agreujat encara més amb l'arribada de la crisi econòmica global.Caball ha assegurat que han rebut més de 200 mocions de diferents ajuntaments de Catalunya i acords de diversos consells comarcals on se'ls mostra suport per tal que s'impulsi aquest debat al Parlament. Així mateix, ha assenyalat que després de reunir-se aquesta setmana amb el president d'ERC, Joan Puigcercós, el partit republicà ja els ha mostrat el seu acord amb la proposta també. A més a més, Caball ha dit que té constància que ICV, CiU, PP i Ciutadans també els han assegurat que s'hi afegiran.Per tant doncs, segons Caball, l'únic que 'frena' aquest debat és el PSC i més en concret el titular d'Agricultura, Joaquim Llena. En aquest sentit, Caball ha dit pel que fa a la qüestió de posar una data a aquest debat abans de final d'any, que 'tècnicament és possible' ja que des de la mesa d'Agricultura del Parlament, el diputat de CiU Josep Grau i també el mateix president de la cambra, Ernest Benach, els han assegurat que tot i que ja està tot programat, si hi ha una qüestió important, es pot allargar a un dia més un plenari en qüestió.D'altra banda, Caball ha remarcat que no entén com s'han portat a terme debats al Parlament sobre la situació econòmica d'altres sectors i no es fa ara sobre el de l'agricultura i la ramaderia.Per una altra part, Joan Caball ha aprofitat la roda de premsa que ha ofert en el marc de la Fira agrària de Sant Miquel, a Lleida, per repassar altres qüestions que afecten el sector i més en concret de les terres de Lleida. Així, ha assenyalat sobre la polèmica del Segarra-Garrigues i les Zones d'Especial Protecció de les Aus (ZEPA), que de moment sembla que l'únic que estigui garantit és que no hi hagi una multa per part d'Europa. En aquest sentit, Caball ha acusat al Govern 'd'abaixar-se els pantalons' davant les exigències europees sobre la protecció d'aus i ha reclamat que s'aprofiti aquest infraestructura al màxim encara que arribi 'molts anys tard'.Una altra de les qüestions que Joan Caball ha ressaltat a la roda de premsa ha estat la campanya de preus justos que ha portat a terme el sindicat durant tot l'estiu organitzant mercats de venda directa de productes als consumidors arreu de Catalunya. Caball ha dit que ha servit per 'constatar' la situació de preus que viuen la majoria de sectors de l'agricultura així com per demostrar que es vendre els productes del camp a un altre preu que no estigui imposat pels intermediaris i les grans cadenes comercials.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.