Punt divers

Descobreixen als Pirineus la presència d'un exemplar de xinxa originària de la costa oest de Nord-Amèrica

Els responsables del Museu de les Papallones de Catalunya de Pujalt (Pallars Sobirà), Alfons Dolsa i Maria Teresa Albarrán han descobert la presència d'un exemplar de xinxa originària de la costa oest de Nord-Amèrica. Es tracta d'una espècie invasora que es va detectar per primera vegada a Europa l'any 2000. Aquest animal ataca les pinyes del pi i prolifera molt ràpidament afectant tot l'arbre. Aquesta xinxa també té capacitat per atacar plantes amb flors i cítrics. Pel que fa a Catalunya la primera cita d'aquesta espècie invasora apareix al 2003 a la comarca de l'Anoia, al 2007 es documenta a Girona i al 2009 a Tarragona. Fins ara aquesta espècie no s'havia vist a la demarcació de Lleida.

Els descobridors d'aquesta espècie invasora al Pirineu expliquen que al no tenir cap enèmic que la controli pot proliferar molt ràpidament. La descoberta va ser casual al mes d'octubre d'aquest any. L'Alfons Dolsa i la Maria Teresa Albarrán durant la inspecció de l'estat de les erugues d'un pi roig, al nucli d'Olp (Pallars Sobirà) varen trobar l'exemplar de xinxa d'aquesta espècie invasora (Leptoglossus occidentalisw, Heidemann, 1919). Posteriorment per certificar-ho el van comparar amb un exemplar provinent de la Riera de la Vall al Bages que està dipositada al Museu de les Papallones. La comparació va certificar la troballa. Entre les característiques d'aquesta xinxa que la diferència d'altres són: unes ratlles blanques a la part del darrera en forma de quatre i les potes dels darrera obertes.La larva s'alimenta de les llavors, de les quals xucla la saba en la seva base i l'adult s'alimenta de la saba del mateix arbre. Alfons Dolsa explica que el resultat pot ser devastador en els boscos de pins. L'exemplar descobert ha passat a formar part de la col·lecció científica del Museu de les Papallones de Catalunya, ubicat al poble de Pujalt (Pallars Sobirà). Entre la gran varietat d'espècies invasores que afecten a tot el món i en concret a Europa i la Península Ibèrica un dels més recents publicats és l'hemípter Leptoglossus occidentalis, Heidemann, 1910. A Europa hi ha cites d'aquesta espècie a mes d'Itàlia a Suïssa, Eslovènia, Croàcia, Hongria, Àustria, República Txeca, Bèlgica, França i Illes Britàniques.Aquest descobriment sortirà publicat en un extens reportatge a la revista científica 'Arquivos Entomologicos'. Revista gallega d'entomologia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.