Punt divers

La Casa Museu Verdaguer de Folgueroles incorpora un mòdul multisensorial per acostar el poeta a persones cegues

La Casa Museu Verdaguer de Folgueroles (Osona) ha posat en funcionament un mòdul multisensorial en què el tacte i l'olfacte ajuden al visitant, especialment a persones cegues i amb dificultats de visió, a descobrir la figura del poeta de la Renaixença. El president del Consell Territorial de la ONCE, Enric Buti, destaca el fet que per primera vegada moltes persones d'aquest col·lectiu podran, per exemple, descobrir com era la fesomia de Verdaguer, llegir poemes en 'braille' de l'autor osonenc o entrar en el seu context històric gràcies a la possibilitat de sentir l'olor de paper vell dels llibres d'aquelles edicions populars que a principis del segle XX.

A l'entrada de la Casa Museu Verdaguer s'hi troba aquest modul format per una rèplica del bust que presideix la casa del poeta. El bust permet al visitant tocar i resseguir la fesomia de Verdaguer. Els textos en 'braille' presenten alguns poemes que parlen de la seva infantesa, els paisatges i permeten fer una aproximació al poema èpic 'Canigó'. El sentit del tacte permet resseguir el traç de la grafia en els manuscrits i en els croquis. El modul també ofereix la possibilitat d'olorar el paper vell dels llibres de les edicions populars que van contribuir a la popularitat del poeta.Enric Buti reconeixia que ell mai s'havia fet la idea de com podia ser el rostre de Verdaguer que aquest dimarts ha pogut conèixer per primer cop. Altres elements que l'hi ha permès conèixer a través del nou modul poden ser fer-se una 'idea de com vivia' o dels estris que utilitzava perquè tot i ser poeta 'vivia com un pagès'.Buti, acompanyat del president de la ONCE a Osona, el Ripollès i la Cerdanya, Josep Gassol, han visitat el nou mòdul que asseguren és un 'primer pas' per normalitzar l'accessibilitat de tots els museus. Buti admet que una persona cega si en un museu 'no la deixen tocar' es perd 'una part important'. Per això reivindica que els museus també disposin d'un contingut tàctil que no són 'gens cars' i donen 'moltes possibilitats' a tot tipus de visitant. A més destaca que progressivament cal anar introduint a totes les activitats culturals altres elements integradors com els textos amb l'entorn 'braille' o les audioguies que 'no són res més que informació auditiva'. A l'acte d'inauguració del mòdul multi sensorial també hi han participat Carme Rius, cap de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i Carles Baronet, alcalde de Folgueroles i president de la Fundació Jacint Verdaguer. El projecte està inclòs dins del programa 'Mirada Tàctil' de la Diputació de Barcelona. Normalització als museus d'Osona Els museus de la comarca d'Osona es van, progressivament, adaptant a l'accessibilitat per persones amb ceguesa o dificultats visuals. Segons ha explicat Gassol, el Museu Episcopal i Museu de l'Art de la Pell tenen apunt un 'principi de transcripció en 'braille'. Gassol diu que encara no ha pogut provar en persona aquestes transcripcions tot i que ja han rebut la invitació. Altres projectes que el delegat de la ONCE a Osona, el Ripollès i la Cerdanya ha destacat són les audioguies de la ciutat de Vic perquè ha recordat que les ciutats són 'un museu a l'aire lliure'. Tot i que 'tot és millorable', Gassol considera que s'estan 'fent passos'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.