Punt divers

Les obres de la primera fase de la modernització del reg de la Conca de Tremp començaran aquesta tardor

La primera fase de les obres de la modernització del reg de la Conca de Tremp es preveu que comencin a la tardor. Víctor Orrit, delegat del Govern a l'Alt Pirineu, ha explicat que el pressupost global de la xarxa primària ascendeix a 48,8 milions d'euros. La primera fase serà la connexió de la modernització del reg amb la central de Sant Antoni i s'hi destinarà 10 milions d'euros. Orrit ha dit que els pagesos tindran un reg modern on hi podran aplicar noves tecnologies i una garantia de subministrament. La concentració parcel·lària farà que es pugui treballar amb finques més grans i de manera més eficient. El projecte afecta a sis municipis i suposarà passar de 2.000 hectàrees de reg a més de 4.500.

Aquest projecte afecta a sis municipis del Pallars Jussà; Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona, Llimiana, Talarn i Tremp i se'n beneficiaran 1.160 propietaris. Pel pagesos d'aquesta zona es tracta d'un un acte de justícia que arriba 100 anys tard donat que és la promesa que se'ls va fer com a compensació per la construcció del pantà de Sant Antoni al 1913.  La concessió d'aquest regadiu, situat a la comarca del Pallars Jussà, data del 1912 i capta l'aigua de l'embassament de Sant Antoni, al riu Noguera Pallaresa. Rega una superfície de 4.634 hectàrees amb una dotació de 6.460 m3/ha i any per a conreus d'alfals (40%), blat de moro (22%), ordi (15%), pomera (3%) i vinya (5%). Orrit ha explicat que hi ha moltes expectatives en aquest projecte, des dels canvis de conreus que suposarà, passant per la incorporació de noves varietats. Orrit ha dit que estan a punt de signar un conveni amb l'IRTA per implantar cultius arboris nous com són les fustes de qualitat de noguer o cirerer.   Víctor Orrit s'ha mostrat convençut que aquesta modernització del reg i la concentració parcel·lària comportarà la incorporació d'un nou sistema de treball a la zona com és l'empresarial. Orrit ha explicat que passarà com a altres zones del país i es crearan empreses de serveis agraris. Unes poques persones gestionaran moltes hectàrees de terreny, bé per compte propi o per una empresa externa.   Aquesta modernització del reg afavorirà una agricultura i possibilitarà un reg més eficient i sostenible i en millorarà la gestió de l'aigua en tots els aspectes que hi intervenen: transport, distribució i l'aplicació als conreus. S'han redactat projectes constructius de la captació i canonada de transport, de la xarxa primària d'ambdós marges, i actualment els projectes constructius de la xarxa de distribució de tots dos marges es troben en fase de redacció. Paral·lelament, el Govern està portant a terme el procediment de la concentració parcel·lària i del regadiu d'aquesta zona per tal d'iniciar les obres durant aquest any.   Així es desencalla un reg històric, s'assegura que els agricultors d'aquesta zona puguin dur a terme amb garanties la seva activitat, i es garanteix una millora en la gestió de l'aigua. La Generalitat finançarà aquesta obra aportant el 32 per cent del cost, mentre que els regants assumeixen el divuit per cent, i el cinquanta per cent restant, llevat de les expropiacions i ocupacions, serà finançat per SEIASA del Nordest.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.