Punt divers

El GRAF ferit a Horta diu que si els haguessin ordenat marxar haurien obeït

El GRAF de Lleida Josep Pallàs, ferit greument en l'incendi d'Horta de Sant Joan (Terra Alta) el juliol, ha explicat a la jutgessa que porta el cas que ningú els va ordenar que marxessin de la zona on es trobaven, però que si un comandament superior ho hagués fet, l'haguessin obeït. L'afirmació tan rotunda, a la qual ha tingut accés l'ACN, la va fer el 15 de gener durant un interrogatori. D'aquesta manera, descarta la versió que s'havia apuntat fins ara de que el GRAF és un grup completament autònom i que té potestat per decidir què fa en cada moment.

Com ja va dir en la seva primera declaració al novembre, Pallàs explica que no se'ls havia informat de les dures condicions meteorològiques que estaven a punt d'arribar ni de la intensitat o la magnitud de les flames que els van acabar engolint. Si la sala de comandament o el Centre de Comandament Avançat (CCA) els ho haguessin advertit potser no haurien decidit quedar-se i fer una zona de seguretat, sinó fugir. Però ara ha afegit que tampoc els van ordenar que abandonessin el lloc.En declaracions a l'ACN, l'advocat de Ramon Espinet, un dels cinc bombers morts, Pau Simarro, ha explicat que Pallàs assegura que ells són un 'cos jerarquitzat', i que quan 'els donen una ordre, la compleixen i punt, lògicament'. 'Ningú els va dir que havien de marxar d'allà', ha reblat Simarro.Pallàs també va relatar a la jutgessa que 'en el moment crític' va agafar la motoserra per talar arbres i fer així la zona de seguretat, però el soroll l'impedia sentir l'emissora. No obstant això, va assegurar que si als seus companys se'ls hagués ordenat de marxar li ho haurien dit.Sobre l'equipament que portava cada membre del GRAF, Pallàs va explicar que no portaven localitzadors GPS, sinó que només el tenien les emissores de ràdio, a més del guaita, que portava un aparell GPS per saber on es trobava ell mateix en cada moment.Coordenades del Delta 0Per esclarir una mica més els fets, la jutgessa de Gandesa ha demanat aquest passat divendres a la Conselleria d'Interior que li faciliti totes les dades del GPS del màxim comandament de l'operatiu, Delta 0, per saber en cada moment on es trobava.Simarro basarà la seva estratègia d'acusació en saber per què el Delta 0 no va estar localitzable durant força estona i si va anar a una masia a evacuar uns veïns.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.