Punt divers

Llena reclama a CiU que no atiï i 'agreugi' el conflicte amb la UE pel Segarra-Garrigues

El conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, ha reclamat aquest dimecres a CiU que deixi d'atiar el conflicte amb la Unió Europea (UE) pel canal Segarra-Garrigues i les Zones Especials de Protecció de les Aus (ZEPA) i es posin al costat del sector agrari i el territori. Després de la inauguració d'un tram del Segarra-Garrigues sense resoldre el litigi de les ZEPA, fonts de la Comissió Europea consultades per l'ACN van amenaçar amb sancions de 'centenars de milers d'euros' per dia de reg. Llena insisteix en què el tram inaugurat 'no té res a veure' amb les zones ZEPA ni ha estat 'en cap moment' motiu de discussió amb la Comissió. Ha acusat CiU d'haver generat el conflicte quan governava.

En resposta a una pregunta parlamentària del diputat de CiU i exconsxeller de Medi Ambient Ramon Espadaler, Joaquim Llena ha assegurat que el tram d'obra inaugurat ja feia un any que estava llest, però no va posar-se en marxa abans per la sequera. Insisteix que el tram inaugurat 'no té res a veure' amb les zones de protecció d'aus, ni pel que fa a la proposta de 2006 ni a la de 2009, i 'en cap moment ha estat motiu de discussió' amb la Comissió.Ha assegurat que a la Comissió se la va 'alertar' de la inauguració deus dies abans, però 'no va passar res' fins després. Això sí, reconeix que el conflicte per les ZEPA i el Segarra-Garrigues -una infraestructura imprescindible' per les terres de Lleida- és 'difícil de resoldre', malgrat que el Govern segueix veient possible la compatibilitat de la viabilitat de l'activitat agrària amb les zones protegides.Per Llena, a dia d'avui 'no hi ha novetats més enllà d'unes declaracions' d'una 'membre del gabinet del comissari de Medi Ambient' de la Comissió que, al seu criteri, simplement va expressar el seu 'malestar' per la inauguració d'aquest tram del canal. Es referia a les declaracions que va fer a l'ACN la portaveu de Medi Ambient de la Comissió Europea, Barbara Helfferichel, en què alertava d'eventuals sancions de 'centenars de milions' d'euros per dia de reg. Llena ha afirmat que el Govern no té 'cap document' de la Comissió sobre aquest darrer capítol de 'tensions'. El conseller del ram assegura que ja s'està en la 'fase final' del procés que pot acabar o bé als tribunals o bé en el el mateix marc de la Comissió.Però més dur ha estat Llena amb Espadaler i CiU, a qui ha acusat d'haver generat el conflicte. Per això els ha reclamat que 'com a mínim no siguin responsables d'agreujar les possibles conseqüències' del conflicte, i que la federació 'faci costat al sector i al territori', cosa que diu que no han fet mai, 'ni quan van generar el conflicte ni en aquests moments'.En canvi, per Espadaler, que la Comissió Europea amenaci l'Estat amb sancions és responsabilitat del Govern. Ha retret que s'hagi inaugurat un tram del canal sense conèixer-se'n ni el preu de l'aigua, ni quantes hectàrees regarà ni el pla d'usos-gestió dels territoris afectats per les ZEPA. Diu que el Govern ha inaugurat amb interès 'partidari' aquest tram d'infraestructura 'd'amagatotis' provocant la reacció 'irada' de la UE, cosa que posa el Canal en risc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.