Punt divers

El sector tonyinaire català considera que la reducció en un 40% de la quota pesquera és 'injusta', però 'equitativa'

La flota tonyinaire catalana creu que la decisió de l'ICCAT de reduir la quota pesquera de tonyina en un 40% és 'injusta', però també 'equitativa', segons ha declarat a l'ACN el director general del grup Balfegó, Juan Serrano. L'empresa, l'única a Catalunya que es dedica a la pesca, engreix i comercialització de tonyines, no té previst reduir la plantilla -d'un centenar de persones, comptant pescadors i personal de la granja i les instal·lacions fixes-, però haurà de buscar-se nous proveïdors per compensar aquesta baixada del 40% sobre la quota pesquera de les sis embarcacions de tonyina roja de l'Ametlla de Mar, que ara és d'unes 1.000 tones. Serrano confia, també, que a menys captures, major preu.

De fet, en el darrer any, els ingressos van caure, no per la reducció de quota de tonyina, sinó per la davallada de preus -al Japó el preu de la tonyina s'ha reduït a la meitat. A causa de la crisi, el grup preveu que els ingressos rondaran els 15 milions d'euros, quan passat van ser de 22 milions.De cara a l'any vinent s'hi suma la reducció de quota pesquera en un 40%, i per tant, una conseqüent baixada dels ingressos del 40%, però, a la vegada, si hi ha menys tonyina, s'espera que els preus remuntin una mica -així, si pugen un 30%, la pèrdua final se situarà en un 10%. Altres mesures positives, segons Serrano, és la reducció de flota i l'ampliació del període de veda a tot el Mediterrani. A nivell de granja, el grup haurà de remuntar la baixada de 1.000 a 600 tones per tal que la plantilla no quedi afectada. 'Els que ho fem bé en sortirem airosos', afirma Serrano.El director general del grup també es congratula del revés sofert pels ecologistes, que volien que el CITES inclogués la tonyina vermella com a espècie en perill, cosa que n'impediria l'exportació. 'La proposta responia, no tant per protegir l'espècie, sinó a interessos dels EUA', conclou Serrano.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.