Punt divers

Les entitats tarragonines exigeixen un càstig 'exemplar' si es confirma negligència en el contagi d'hepatitis C

La Coordinadora d'Entitats del Camp de Tarragona (CECT), que aglutina una cinquantena d'entitats del territori, ha exigit a Salut que apliqui un càstig 'exemplar' en cas que es confirmi negligència en el brot d'hepatitis C que ha contagiat set pacients del centre de diàlisi del complex Santa Tecla-Llevant. Si quedés confirmada, la coordinadora vol que Salut retiri la concessió a l'empresa Fresenius. Representants de la CECT s'han reunit aquest dijous a la tarda amb el director territorial de Salut, Joaquim Pellejà per traslladar-li la 'desconfiança' que suscita el cas. La CECT dóna un marge de quinze dies a Salut, avisant que es reserva el dret d'anar a Fiscalia i sumar-se a la denúncia ja presentada.

'Hem rebut una allau de trucades, hi ha molta desconfiança perquè és un fet gravíssim i volem assegurar-nos que no tornarà a succeir', ha declarat el president de la CECT, Ángel Juárez. 'Tenim el compromís real de Salut que es depuraran responsabilitats, i que no quedarà en una simple sanció, perquè el director territorial és l'últim responsable', ha afegit Juárez. Per la seva banda, la coordinadora dóna un termini a Salut perquè acabi de fer noves rondes d'anàlisis i enllesteixi tota la investigació. La reunió urgent sol·licitada per la coordinadora, que ha durat escassament mitja hora, ha servit per tranquil·litzar aquests veïns, que temien que hi poguessin haver més casos de contagi i, davant la 'pèrdua de confiança i credibilitat', volien conèixer el cas amb 'pèls i senyals', ha declarat Juárez. Se'ls ha informat que el centre i tota la maquinària està controlada i 'neta', segons Juárez, i que s'han fet anàlisis a tots els pacients i familiars. 'S'ha perdut la confiança i cal recuperar-la', ha conclòs Juárez.En declaracions a l'ACN, el director territorial de Salut, Joaquim Pellejà, ha reafirmat que Salut va recomanar a l'empresa Fresenius que extremés les mesures de seguretat a la zona de preparació de medicaments perquè podia 'donar peu que hi ha hagués una complicació', sense, però, saber amb certesa si n'era la 'causa', ha puntualitzat Pellejà. Salut va dur a terme una inspecció 'molt rigorosa' el 3 de desembre passat, dos dies després que l'empresa informés d'anomalies en les analítiques. Inicialment es van detectar sis casos de contagi d'hepatitis C, i un setè cas va aparèixer a posteriori, quan l'empresa ja havia alertat de les anomalies en els controls periòdics que efectua. Amb tot, passats dos mesos, i després d'aplicar aquestes mesures més 'estrictes', no han aparegut nous casos, ha apuntat Pellejà. Pel que fa a les set persones afectades, Pellejà ha dit que porten una vida normal, fent les sessions de diàlisi, i que se'ls està fent un seguiment i control per 'preservar la seva salut'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.