Punt divers

Una costella de porc desossada i amb aparença de piano identificarà la cuina del Bages

La cuina del Bages no té cap plat que l'identifiqui. Per això, la nova Associació de Cuineres del Bages, un col·lectiu integrat per una trentena de dones aficionades a la cuina, han creat 'El piano del Bages', un plat que han presentat al Gremi d'Hostaleria i Turisme perquè els restaurants l'incloguin a les seves cartes. Es tracta d'una costella de porc desossada i farcida, elaborada amb productes que es poden trobar al territori comarcal, com el porc ral d'Avinyó o el vi del Pla de Bages. Aquest nou col·lectiu s'ha proposat fer divulgació de la cuina tradicional feta amb productes del Bages i neix sota el lideratge de Dolors Gómez, professora de l'escola de cuina Lleure, que enguany compleix 25 anys.

Posar en valor la cuina tradicional, així com els productes autòctons del Bages centraran l'activitat d'aquesta nova entitat, que s'ha presentat en societat aquest dilluns juntament amb la seva primera proposta, un plat per identificar la comarca i per donar a conèixer la seva gastronomia arreu. Es tracta del 'Piano del Bages', un plat que aprofita les matèries primeres que es poden trobar al territori.El 'Piano del Bages' rep aquest nom per la forma que pren la costella de porc un cop desossada i cuinada. S'elabora amb el porc ral d'Avinyó, una nova raça creada per l'Escorxador Frigorífic d'Avinyó amb l'objectiu de recuperar el gust tradicional del porc. Un cop desossat i obert, el costellam del porc es macera i es farceix amb cebes, pomes i bolets saltejats. Després, les costelles es pinten amb ou i s'introdueix al forn, on el procés de cocció s'anirà completant amb la introducció de nous productes com vi blanc i vi ranci. El plat se serveix acompanyat d'una salsa procedent de tots els sucs de la cocció i feta amb vi ranci i fruits secs.La presentació pública del plat, així com de l'associació, es farà el 12 de desembre, en l'acte de cloenda del vint-i-cinquè aniversari de l'escola de cuina Lleure. Possiblement aviat, el 'Piano del Bages' sigui incorporat a les cartes dels restaurants de la comarca, ja que s'ha donat a conèixer al Gremi d'Hostaleria i Turisme i segons, Dolors Gómez, ha tingut molt bona acollida. L'Associació de Cuineres del Bages està integrada per una trentena de dones, totes elles amateurs. Segons Dolors Gómez, es tracta d'un col·lectiu que neix amb voluntat de fer divulgació de la cuina tradicional del Bages al mateix temps que s'hi introdueix un toc de modernitat. També persegueix, ha dit, donar a conèixer els productes autòctons del Bages. A la presentació prèvia del col·lectiu i del plat que s'ha fet aquest dilluns a la Fundació Alícia hi han assistit, entre d'altres, el director de la Fundació, Toni Massanés, i el regidor de Cultura i Turisme de l'Ajuntament de Manresa, Ignasi Perramon. Perramon ha elogiat la proposta del nou col·lectiu i l'ha esperonat a continuar endavant en els seus objectius.De la seva banda, Massanés ha destacat la importància de posar en valor i recuperar la cuina tradicional, que s'està perdent, ha dit, davant de l'alta cuina que se serveix als restaurants, i a causa dels nous hàbits alimentaris. El director d'Alícia ha animat les cuineres del Bages a mantenir un diàleg amb el sector de la restauració per evitar que aquest patrimoni gastronòmic es perdi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.