Punt divers

Una quarantena de corals d'arreu del món competiran al Festival de Cantonigròs

Can­to­nigròs aco­llirà per 27è any con­se­cu­tiu el Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Música de Can­to­nigròs, que del 16 al 19 de juliol comp­tarà amb la par­ti­ci­pació de corals i grups de dansa de 38 països del món. En aquesta edició, com­pe­ti­ran 1.812 per­so­nes i es pre­veu que el públic assis­tent sigui d'unes 30.000 per­so­nes. El Fes­ti­val home­nat­jarà el músic i com­po­si­tor Isaac Albéniz amb un reci­tal de piano del qual s'edi­tarà poste­ri­or­ment un disc com­me­mo­ra­tiu. A més, l'orga­nit­zació ha pre­vist que els cors mix­tos com­pe­tei­xin amb 'Un sonet per tu', una peça amb música del direc­tor musi­cal del Fes­ti­val, Josep Vila, sobre un text del poeta Miquel Martí i Pol.

Durant una set­mana l'Osona i les comar­ques veïnes es mobi­lit­zen per tal d'allot­jar els par­ti­ci­pants i el públic del Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Música de Can­to­nigròs. Fins a 800 famílies de 26 pobles col·labo­ren per tal d'aco­llir les corals i els grups que par­ti­ci­pa­ran al fes­ti­val. Així, el fes­ti­val ofe­reix una opor­tu­ni­tat única als assis­tents de con­viure amb les famílies i inte­grar-se en la vida quo­ti­di­ana de la regió. L'edició d'enguany compta amb la par­ti­ci­pació de 28 corals i 12 grups de dansa. Per pri­mer cop com­pe­tirà una coral pro­vi­nent d'Aràbia Sau­dita i hi haurà repre­sen­tats països d'Amèrica, Àsia i Europa com Angla­terra, Itàlia, Finlàndia, Colòmbia, Cuba, Veneçuela, Tur­quia, Israel o Indonèsia. Cata­lu­nya estarà repre­sen­tada per la Coral de Sant Jordi, la Voxalba i l'Aber­tis de Bar­ce­lona i pel Cor Infan­til dels Amics de la Unió de Gra­no­llers. En l'any del cen­te­nari de la mort d'Isaac Albèniz, els orga­nit­za­dors del fes­ti­val han pre­vist un home­natge al músic de Cam­pro­don. El dia 6 de juliol, en una actu­ació prèvia a la inau­gu­ració del Fes­ti­val, el pia­nista català Jordi Camell inter­pre­tarà peces d'Albèniz al Foyer del Liceu de Bar­ce­lona. El reci­tal por­tarà per títol 'Abans i després d'Ibèria' i s'edi­tarà en disc poste­ri­or­ment. L'orga­nit­zació té con­ce­dirà pre­mis en metàl·lic amb valor total de 7.850 euros entre les com­pe­ti­ci­ons de cors mix­tos i cors feme­nins. A més, per pri­mer cop en la història del Fes­ti­val, l'orga­nit­zació ha pre­pa­rat un premi de votació popu­lar perquè el públic escu­lli el millor grup de dan­ses d'aquesta 27a edició. Una altra nove­tat d'aquest any és el con­curs ama­teur de foto­gra­fia, amb el qual l'orga­nit­zació vol ani­mar els con­cur­sants a retra­tar els moments més emblemàtics del fes­ti­val. D'altra banda i com ja és habi­tual, la pro­gra­mació del Fes­ti­val inclou una actu­ació de sar­da­nes perquè tan el públic com els com­pe­ti­dors tin­guin ocasió de ballar junts la dansa popu­lar cata­lana. Can­to­nigròs va cele­brar la pri­mera edició del Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Música de Can­to­nigròs el 1983 amb la idea de reu­nir per­so­nes de tot el món a través de la música i la dansa. L'objec­tiu era que, a més d'exhi­bir l'art i les tra­di­ci­ons pròpies de cada poble, es pogués pro­pi­ciar un inter­canvi cul­tu­ral i de vivències que per­metés esta­blir llaços d'amis­tat i de conei­xe­ment entre els par­ti­ci­pants. Al llarg dels seus 27 anys, el Fes­ti­val ha comp­tat amb la par­ti­ci­pació de 448.000 per­so­nes de 80 països. Durant aquest temps l'orga­nit­zació ha pro­gra­mat 39 obres d'autors cata­lans en les com­pe­ti­ci­ons. L'èxit del Fes­ti­val ha estat acre­di­tat amb els pre­mis que ha rebut al llarg de la seva tra­jectòria, entre els quals des­ta­quen la Creu de Sant Jordi al 1996 i el Premi Naci­o­nal de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat al 2003.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.