Punt divers

La Val d'Aran és un dels territoris pioners a l'Estat en l'ús d'un nou sistema per provocar allaus

El Centre de Predicció d'Allaus del Consell General d'Aran desenvolupa aquest hivern per segon any consecutiu un innovador sistema de desencadenament preventiu d'allaus a través de l'aparell Daisy Bell, que provoca explosions controlades per descarregar l'excés de neu a les zones amb risc d'allaus. El mecanisme s'aplica al Port de la Bonaigua, situat a 2.072 metres, per facilitar l'obertura de la carretera C-28. La Val d'Aran és un dels territoris pioners de l'Estat en la utilització d'aquest mecanisme, segons informa el Consell, i el responsable del Centre de Predicció, Jordi Gavaldà, assegura que el sistema 'es desenvolupa amb èxit'.

Gavaldà ha concretat que el Daisy Bell es transporta amb l'helicòpter i provoca una explosió d'hidrogen i oxigen que causa l'allau. Així, s'intenta evitar aquest fenomen a la carretera de comunicació amb el Pallars. Aquest sistema ha permès enguany obrir la C-28 'amb més assiduïtat i, sobretot, amb més seguretat', segons Gavaldà. També s'utilitza a la carretera d'accés al pla de Beret (C-142b). Amb aquesta mesura, intenten mantenir-se les carreteres obertes el màxim de temps possible l'hivern, així com garantir-ne la seguretat dels usuaris. El sistema s'aplica per un acord de col·laboració entre el Consell General i el Departament de Política Territorial de la Generalitat per facilitar l'obertura ràpida de les carreteres afectades per les nevades. Tres ferits per una allau a la Masella Precisament, aquest divendres tres persones han resultat ferides per una allau a l'estació d'esquí de la Masella. Les víctimes esquiaven fora de la zona establerta malgrat l'alerta per alt risc d'allaus i, segons ha declarat la portaveu de les pistes, Maite Martí, haurien provocat l'allau ells mateixos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.