Punt divers

El sopar d'entrega de la Xicoia d'Or posà l'accent en la defensa de la cuina tradicional

La VI edició del Sopar de la Xicoia d'Or ha servit per defensar la cuina tradicional pallaresa sense renunciar a un toc d'innovació i l'ús i qualitat dels productes de la terra. Durant el sopar, celebrat aquest diumenge a Sort, s'han entregat les Xicoies d'Or, guardons que concedeix l'Associació Gastronòmica La Xicoia. Entre els guardonats destaca l'escriptor Quim Monzó per la defensa de la cuina tradicional. Monzó ha dit que no està en contra de la innovació però sí d'aquella cuina en què la tradició ja no existeix i ha animat els cuiners del Pallars a mantenir-se fidels al foc i a la cassola. Carlos Pérez de Rozas i el pastisser Oriol Balaguer han estat els altres guardonats.

Més de 150 persones han assistit al sopar d'entrega de Xicoies d'Or celebrat aquest diumenge a l'Hotel Pessets de Sort. El primer guardonat ha estat l'escriptor Quim Monzó qui ha dit 'a mi m'agrada menjar, però estic fins als nassos que m'estafin. A mi m'agrada pagar, però em queixo de pagar i que em donin una fantasmada que no va enlloc'. Monzó ha dit ' deixem-nos de tanta tonteria i tanta estupidesa i mantenim-nos fidels als fogons i a la cassola'. Monzó s'ha endut el premi com a millor gastrònom de l'any.El periodista Carlos Pérez de Rozas ha estat guardonat com a millor ambaixador del Pallars i de la seva cuina. Pérez de Rozas ha desgranat les qualitats dels productes del Pallars com els formatges, els embotits o fins i tot el pa que es fa en alguns forns de pa tradicional. Un dels productes del Pallars com és el formatge de La Peça d'Altron ha estat premiat com a millor producte de l'any. El pastisser Oriol Balaguer s'ha endut el premi com a millor cuiner de l'any i ha agraït el guardó i de manera especial el fet que li entreguin els companys de professió.Pel que fa al guardó més emotiu ha estat el concedit a Cinto Gabriel de l'Hotel Cardós de Ribera de Cardós per la seva trajectòria professional, més de 50 anys al capdavant del negoci familiar. Gabriel ha agraït que la gent de la professió li hagi reconegut la feina i s'ha mostrar especialment satisfet reconeixent que la seva principal afició és treballar en el negoci familiar. A Cinto Gabriel li ha fet entrega del premi el conseller de Governació, Jordi Ausàs qui ha destacat la feina de l'Associació La Xicoia, exemple d'unió, i ha posat especial atenció en la promoció dels productes de la terra i de la ramaderia de la zona, principals actius per poder fer una bona cuina, produint carn de qualitat. El conseller ha reivindicat també el paper que han representat durant anys les dones a la cuina.Josep Castellarnau, president de l'Associació ha dit que el Sopar de la Xicoia d'Or d'aquesta sisena edició ha servit per promocionar les xicoies, enciam que dóna nom a l'associació, i la carn d'ovella xisqueta, raça autòctona de la zona. Com anècdota destacar que un dels plats que han ofert durant el sopar ha estat un caneló de pernil de ruc amb formatge. Carn de gran qualitat que no renuncien ha deixar d'utilitzar. Quim Monzó ha dit que va tenir coneixement de l'Associació arran d'un sopar que es va organitzar fa 3 anys on la base principal era carn de ruc i tota la polèmica que es va generar al seu voltant. Montzó s'ha mostrat defensor i ha dit que ha menjat carn de ruc a Itàlia i no ha passat res i carn de gos a Vietnam i tampoc i ha afegit que va ser una polèmica innecessària.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.