Punt divers

Ridao replica els alcaldes del PSC crítics amb la llei de vegueries que no pretenguin passar per davant del Govern

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha lamentat aquest dilluns l'actitud 'decebedora' d'alcaldes socialistes com el de Tarragona, Sabadell o Lleida, que han demanat ajornar l'aprovació de la Llei de vegueries, quan el Consell de Governs Locals ha donat llum verda al projecte de llei que el Govern aprovarà el 5 de gener. Per això, ha avisat els alcaldes i càrrecs municipals del PSC que no pretenguin passar per davant del Consell de Governs Locals i del mateix Govern, que 'no es pot permetre' acabar la legislatura sense haver complert amb la nova divisió territorial. Mentre el PSC aposta per les set vegueries històriques, ERC ha aprovat una resolució per impulsar la vuitena, del Penedès.

En roda de premsa després de la reunió de l'executiva, Ridao ha criticat les manifestacions d'alcaldes del PSC que demanen que s'ajorni l'aprovació de la Llei de vegueries i els ha recordat que els ajuntaments avalen el projecte de llei, com demostra el fet que la setmana passada el Consell de Governs Locals donés 'llum verda per unanimitat' al projecte de llei que preveu aprovar el 5 de gener el Consell Executiu del Govern després de negociar-lo amb diputacions i altres organismes locals.Per Ridao, la llei -que ha assegurat que el PSC està acabant de negociar amb Governació i ERC- és respectuosa amb la trajectòria històrica del catalanisme i amb el que estableix l'Estatut. 'No ens podem permetre acabar aquest mandat sense haver complert una part important del nostre programa legislatiu', ha alertat el dirigent republicà, que ha avisat que 'si algun alcalde o càrrec municipal socialista té alguna reserva, no pot passar per damunt del Consell de Governs Locals i del Govern, on el PSC hi té una part molt important'.ERC vol la vuitena vegueriaSi el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, apostava aquest dilluns per les set vegueries històriques -les que contempla el redactat del text legislatiu i que ha passat el filtre del consell tècnic on hi són representades totes les conselleries, l'executiva d'ERC ha aprovat, a instància del territori, 'empènyer' i impulsar la creació de la vuitena vegueria, del Penedès, territori reconegut ja com a àmbit funcional.Ridao ha recordat que el text de la llei de nova organització territorial de Catalunya permet la creació de noves vegueries a àmbits territorials que concentrin una 'voluntat àmplia' en aquest sentit, com és el cas, ha afegit, del Penedès.ICV, per crear-les quant abansEn canvi, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha declarat que 'la posició és que hi ha d'haver vegueries'. 'Es porta massa temps de model prefixat sense haver aconseguit que les vegueries es concretin', ha afegit. A més, ha admès quje 'hi ha molt rebombori al territori', tot i que ha posat en valor que en altres indrets com les Terres de l'Ebre hi ha consens.Per ell, 'és hora de deixar polèmiques a banda i tirar endavant amb la constitució de les vegueries'. 'Ens passem el dia parlant si aquesta ha de ser vegueria o no, quan ens trobem que necessitem que les vegueries es posin en marxa', ha remarcat. Per això, Herrera espera 'que es treballi i s'aprovi i es pugui avançar amb les vegueries'. 'Treballarem perquè es constitueixin les vegueries de debò i intentarem que els debats i les polèmiques no facin que la constitució de les vegueries quedi en via morta una legislatura més', ha conclòs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.