Punt divers

Troben un pou de més de vint metres al Pla de Santa Maria que podria datar del moment que es va emmurallar el municipi

Les obres d'urbanització de la plaça de l'Església del Pla de Santa Maria (Alt Camp) han permès descobrir un pou de més de vint metres de profunditat, del qual se'n desconeix l'origen. Arran de la descoberta, l'Ajuntament del Pla de Santa Maria canviarà el projecte d'urbanització de la plaça per adequar-lo a la troballa i poder fer visitable l'espai. Segons ha explicat l'alcalde del municipi, Mateu Montserrat, quan acabin les obres de la plaça, un equip d'arqueòlegs baixarà al fons del pou per investigar-ne l'origen i característiques.El pou podria haver-se construït entre els segles XIV i XV, quan es va emmurallar el municipi.

De moment, el pou té 22 metres de profunditat amb parets irregulars, però no es descarta que quan es netegi la runa del fons les dimensions de la troballa puguin augmentar.Montserrat ha anunciat que l'espai es museïtzarà per integrar-lo a la plaça i fer-lo visitable. 'Volem que aquest pou sigui un referent important per al Pla de Santa Maria i ens ajudi a descobrir els arrels del nostre municipi', ha afirmat l'alcalde planenc.La historiadora i regidora del Pla de Santa Maria, Elisabet Baldor, ha explicat que un manuscrit de la segona meitat del segle XIX del planenc Jaume Pujol Montagut sobre la història del Pla de Santa Maria conté referències a aquest pou, que seria de construcció anterior al segle XVIII, ja que en aquesta època es va tapar. Durant aquest segle s'hauria clausurat i el 1814 s'hauria encarregat a un veí del poble la seva reobertura, tot i que no va tornar a estar en servei.Baldor ha assenyalat que una hipòtesi és que el pou s'hauria construït entre els segles XIV o XV, quan es va enmurallar el Pla de Santa Maria i que es trobaria en una zona d'horts amb l'objectiu de garantir l'abastiment d'aigua del municipi, que rebia l'aigua de fons del terme municipal de Cabra del Camp (Alt Camp). 'L'objectiu que ens plantegem és datar la construcció del pou i la seva propietat', ha afegit la historiadora.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.