Punt divers

Salut detecta en deu anys 349 casos de càncer de mama a la regió sanitària de Lleida

El Programa de detecció precoç de càncer de mama del Departament de Salut ha efectuat 77.972 mamografies a 32.243 dones, d'entre 50 i 69 anys, de la Regió Sanitària de Lleida en els seus primers 10 anys de funcionament. En total, Salut ha citat 62.611 dones des de l'inici del programa al 1998 de les quals un 47% s'han practicat mamografies de forma periòdica tal com estableix el protocol. El 90 % de les proves han tingut resultat negatiu i només en 349 casos s'ha detectat la malaltia, el que representa una xifra de detecció del 4,48 per cada mil dones cribades.

En aquests deu anys del programa, els responsables del programa han derivat un total de 679 dones a la Unitat de Mama de l'hospital Arnau de Vilanova per sospita de càncer. Finalment, només en 349 casos s'ha detectat la malaltia. A la regió sanitària de Lleida, les mamografies es porten a terme a l'hospital Santa Maria, a la Clínica de Ponent, a la seu de l'Associació Espanyola contra el Càncer i, des del 2006, a la Unitat Mòbil de Mamografia. Un cop feta la prova, un equip de radiòlegs l'analitza i s'envia el resultat al domicili de la pacient. En cas que sigui negatiu, es torna a citar a la dona al cap de dos anys. Si el resultat és positiu, es convoca a la pacient per fer-li un control mamogràfic o bé per efectuar-li més proves. La posada en marxa de la Unitat de Mamografia Mòbil ha permès apropar laprova diagnòstica a dones de més de 50 municipis del Segrià, Les Garrigues,l'Urgell, el Pla d'Urgell, la Noguera i la Segarra amb l'objectiu que segueixin elprograma sense haver-se de desplaçar a Lleida. A més, Salut va posar en marxa, al 2008, la campanya de sensibilització "Cuida't". L'objectiu de la campanya era difondre entre les dones de 50 a 69 anys la necessitat de realitzar-se les mamografies bianuals que fixa el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.