Punt divers

Vic farà anualment un baròmetre polític per saber la percepció dels ciutadans sobre la ciutat

CATALUNYA CENTRAL

El baròmetre que l'Ajuntament de Vic ha encarregat sobre la ciutat es farà anualment fins que acabi el mandat. L'alcalde Josep Maria Vila d'Abadal (CiU) diu que aquesta eina ha de servir per veure 'tendències' sobre temes d'interès per la ciutat. Jaume Montané de l'empresa Time Consultants, que és a qui s'ha encarregat el baròmetre, ha destacat el fet que el 85% dels ciutadans coneixen el seu alcalde. Montané destaca l''alta notorietat' aconseguida per Vila d'Abadal que va retornar a la primera línia política fa uns dos anys durant la campanya electoral. Els autors de les enquestes destaquen la 'brutal' capacitat integradora de la ciutat o la qualitat de vida que diuen que tenen els seus habitants.

Per Montané, aquest nivell de coneixement tant alt només l'obtenen en comparativa estatal alguns dels ministres més coneguts com Maria Teresa Fernández de la Vega, Alfredo Pérez Rubalcaba o Carme Chacón. Més enllà del cas de Vila d'Abadal, Montané ha destacat els nivells 'elevadíssims' de coneixement dels vigatans respecte els seus polítics en comparació amb altres baròmetres. Segons les dades del baròmetre vigatà, l'alcalde és el representant del consistori més ben valorat amb una nota d'un 5,73. El segueixen Laia Jurado, de la CUP, amb un 5,67. El líder menys valorat és Josep Anglada, de PxC, amb un 3,17%. Anglada és el líder local més conegut, amb un 90,5%, fins i tot per sobre l'alcalde.

Els autors de l'estudi destaquen la satisfacció per la qualitat de vida que hi ha a la ciutat. Per Montané una proporció 'aclaparadora' és qui diu que s'hi viu 'bé o molt bé'. Només un 2,1% dels ciutadans diuen que s'hi viu malament o molt malament. Pel responsable de Time Consultants aquesta qualitat de vida es demostra amb el fet que quan amb 'la que està caient' (en referència a la conjuntura de crisi actual) els principals problemes que diuen tenir els ciutadans de Vic són la manca d'aparcament o la falta de zones verdes.

Des de Time Consultant, també destaquen la capacitat integradora de la ciutat que defineixen com a 'brutal'. Entre d'altres aspectes apunten el fet que un alt percentatge de la població nascuda fora de Catalunya i fora de l'estat espanyol diu conèixer i parlar en català. El fet migratori només és el problema més important pels veïns del barri del Remei. L'alcalde ha destacat que l'Ajuntament està actuant per trencar aquesta percepció.

Montané i la tècnica de l'empresa Roser Guixà han admès que hi pot haver una certa desviació que es produeix en 'tota enquesta' en el fet que les enquestes s'han fet amb trucades en telèfons fixes i només en persones empadronades legalment a la ciutat. Aquest fet provoca que -per exemple- entre el col·lectiu immigrant més enquestat sigui els colombià quan la població magrebina és la més destacada entre la població d'origen forà.

Aquest primer baròmetre, del qual l'ACN en va avançar els resultats, està fet a partir de 800 enquestes per telèfon. Segons l'empresa que ha realitzat el treball el nombre d'enquestes és molt alt pel que el marge d'error es situa només en un 3,5.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.