Punt divers

L'Ametlla de Mar regula l'estètica de les façanes del nucli urbà amb una ordenança

El ple de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) celebrat divendres passat va aprovar inicialment per unanimitat la creació de l'ordenança municipal sobre intervenció arquitectònica en les façanes i les mitgeres del nucli urbà. L'objectiu d'aquesta nova ordenança és regular els colors i els materials de les façanes i mitgeres, per tal d'ordenar i unificar el paisatge urbà, considerat un bé públic d'interès social, cultural i ambiental. La gamma de colors que s'ha dissenyat té en compte sobretot els colors de la construcció tradicional del nucli antic, amb la finalitat de conformar un 'entorn equilibrat i harmònic' que 'respecti i accentuï la imatge marinera i mediterrània' del municipi.

A aquesta ordenança estan subjectes les obres i reformes de manteniment ordinari i puntual, les de restauració integral, els projectes nous, les façanes ocupades per comerços i també les mitgeres que quedin a la vista. Segons ha manifestat l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí, amb acords com la nova ordenança, el consistori 'està prenent decisions importants que afectaran el futur més immediat del municipi' i que 'han de contribuir a millorar el benestar dels ciutadans'. Martí ha destacat la importància de l'estètica tant per als veïns com per als turistes i ha afirmat que la imatge ajuda el municipi a 'fer-se amb un prestigi' i a que 'ens associïn amb el nostre passat i la nostra tradició'.La carta de colors fixada per l'ordenança defineix els colors i els materials de les façanes i diferencia dues zones dins del poble. Pel que fa als revestiments de les façanes i mitgeres a primera línia de mar i al nucli històric, la gamma té en compte els colors blanc i os, i no es permet l'ús d'obra vista. Per a la segona zona, la resta del nucli urbà, s'inclouen, a més, els colors marfil, sorra i terra clar, i es permet l'obra vista en color terròs o blanc. Els colors dels elements sortints de la façana, com ara emmarcaments, cornises i sòcols, són els mateixos que els principals de cada zona i es combinen amb aquests. Per a balconeres, finestres i persianes s'han escollit el blanc, blau, verd fort, fusta i negre, i per a les baranes i altres elements metàl·lics el blanc, blau, verd fort, negre i acer inoxidable. Les mitgeres tindran el mateix tractament que les façanes, en funció de la zona a la què pertanyen.Respecte a la tradicióPel que fa als materials, a la primera zona es respectaran els tradicionals, tot i que l'ordenança permet acabats com el lliscat, el raspat o el desbastat. A la segona zona, la normativa recomana l'aplicació de monocapa o estuc i utilitzar els materials de la primera zona. A més, a la segona zona es podrà utilitzar l'acabat pintat quan es tracti d'intervencions en façanes ja pintades o arrebossades, sempre i quan sigui llis i mat. En cap zona es podrà deixar les façanes o mitgeres sense revestiments ni es permetrà l'acabat amb maó vist. Finalment, la pedra només s'admetrà en els elements complementaris i seguirà la carta de colors de la zona on se situï.L'acord sobre els colors se sotmetrà a exposició pública durant un període de trenta dies, temps en què els interessats podran presentar les reclamacions i els suggeriments que considerin adients. Si no se'n presentessin, l'ordenança passarà a considerar-se definitivament aprovada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.