Punt divers

'Ara reconeixen el que nosaltres ja vam dir i ningú ens va creure'

Els veïns d'Horta de Sant Joan (Terra Alta) reviuen aquests dies el malson en què es va convertir l'incendi als Ports, el passat mes de juliol. Amb tot, les sensacions d'ara són noves ja que, malgrat la tristor en el record per la mort de cinc Bombers, se senten alleugerits perquè afirmen que el temps els ha donat la raó. L'admissió per part del Govern que hi podria haver errors en l'informe que assenyala un llap com la causa de l'incendi, reafirma el que, des d'un principi, van dir alguns veïns d'Horta, que asseguraven que el foc s'havia originat a la zona del Mas del Pixantó, a un quilòmetre del Pinar de Don Pedro, lloc on se suposava que hauria caigut el llamp.

Tots els veïns consultats per l'ACN s'han mostrat agraïts per la feina feta pels Mossos d'Esquadra i la jutgessa de Gandesa que ha permès identificar i detenir els dos presumptes autors de l'incendi, que segons la interlocutòria judicial, haurien fet foc intencionadament.Els veïns d'Horta creuen que els dies de l'incendi es va donar una imatge del municipi que 'no era gaire correcta', tot i que el poble es va abocar a ajudar als Bombers i efectius d'altres cossos de seguretat. L'empresari restaurador d'Horta, Salvador Miralles, ha estat un dels pocs en fer declaracions públiques, ja que els veïns estan recelosos pel tractament rebut per alguns mitjans de comunicació durant els dies de l'incendi.En declaracions a l'ACN, Miralles ha afirmat que 'ara es dóna la raó al que el poble va dir', una versió que 'no va creure ningú'. Alguns veïns han criticat que se'ls titllés de 'mentiders' tot i que 'només explicàvem el que havíem vist'. El restaurador ha recordat que hi va haver veïns del poble que van acudir al lloc on es va originar l'incendi, poca estona després que es declarés el foc. 'La gent va veure on va començar el foc, i el pi encara no estava cremat', ha afegit.Altres veïns han comentat que hores abans que comencés el foc havien vist dues persones voltant per la zona del Mas de Pixantó. Així, segons algunes persones, des d'un primer moment ja s'havia alertat d'aquest fet. Un d'aquests testimonis hauria estat declarant durant quatre dies als jutjats de Gandesa.Davant el gir que ha donat el cas després que la jutgessa de Gandesa aixequés el secret de sumari, Miralles ha assegurat que el més important és que 'les famílies dels Bombers puguin saber la veritat'. Miralles s'ha mostrat escèptic respecte l'informe dels agents rurals on s'atribuïa que el foc havia estat causat per un llamp que havia caigut en un pi del Pinar de Don Pedro sis dies abans. 'Això pot passar en una zona amb pedra i on no hi ha bosc, però no aquí on el bosc estava brut i el foc hagués començat al mateix moment en què caigués el llamp', ha manifestat.Els veïns encara se senten molestos perquè no es va acceptar la seva ajuda, tot i que molts coneixien bé la zona i els camins forestals per arribar als llocs que cremaven. L'incendi va colpir el municipi i tots els veïns recorden amb tristor aquells dies. És el cas de Miralles, que assegura que no oblidarà 'mai' la nit del dia en què es va produir la tragèdia, quan una setantena de Bombers van sopar al seu restaurant molt afectats i enmig d'un silenci trencador. 'Només se sentia el soroll de les culleres', ha recordat.A mesura que es van coneixent més detalls de la investigació del que va passar, els veïns creuen que el que cal fer és 'aclarir-ho tot', i que 'si algú s'ha equivocat, que intenti rectificar'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.