Punt divers

L'Institut d'Estudis Ilerdencs obre a escriptors de totes les edats el premi de narrativa occitana

PONENT

L'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) ha decidit retirar de la convocatòria de premis Talúries, destinats enguany a joves escriptors, el VIII Premi de Raconte en Occitan, i convocar-lo independentment. L'objectiu és fomentar una participació de qualitat d'escriptors en llengua occitana o aranès que eviti haver de deixar desert el guardó, com va passar en la convocatòria de 2008. A banda, aquest any l'IEI serà l'editor directe dels textos guardonats al Talúries de l'any passat, i que es presentaran a l'abril. Aquest dimarts s'han presentat els premis IEI'09, que inclouen, a banda de la narrativa, poesia i teatre, guardons a investigacions de botànica, musicologia, fotografia o divulgació científica.

El vicepresident tercer de la Diputació i vicepresident de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Gabriel Pena; i el director de l'IEI, Joan Busqueta, han obert aquest dimarts la convocatòria dels premis de l'IEI en l'edició 2009 i que durarà fins el 6 de març. Els premis que es convoquen són el XXV Premi d'Investigació Botànica Pius Font i Quer; XXI Premi d'Investigació Musical Emili Pujol; VIII Premi de Fotografia Ton Sirera; XXV Premi de Divulgació Científica Humbert Torres, conjuntament amb l'Òmnium Cultural Lleida-Ponent; així com els Premis Talúries, que consten del XIX Premi de Poesia; XIX Premi de Prosa; XIV Premi de Teatre o Guió d'Espectacle Teatral; i VIII Premi de Raconte en Occitan, conjuntament amb el Conselh Generau d'Aran i la Càtedra d'Estudis Occitans. Cada un té una dotació econòmica de 5.000 euros. Com a novetats cal esmentar que el Premi d'Investigació Musical Emili Pujol, admetrà la presentació d'originals en castellà.

Segons han explicat el director de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Joan Busqueta, i el vicepresident Gabriel Pena, la institució vol establir un lligam amb altres convocatòries de premis del territori, per evitar competir uns amb els altres, i seguir la filosofia d'obertura de l'IEI.

Noves activitats

Aprofitant la presentació dels Premis IEI'09, també s'han donat a conèixer les activitats previstes per al proper quatrimestre, entre les que destaquen les jornades i seminaris, que s'estrenaran amb un debat sobre la problemàtica de l'actual crisi econòmica-financera amb la participació de Joan Tugores i Ramon Roca, i unes jornades -el febrer- sobre els reptes actuals per a una nova societat.

Destaca la celebració de Sant Jordi, amb tot una sèrie d'activitats entre els dies 20 i 24 d'abril al mateix IEI; o el 'Dia de la Ciència al carrer', organitzat el 25 d'abril pel Centre de Recursos Pedagògics del Segrià entre d'altres institucions. També es reprenen els concerts del festival de Música de Cambra a l'IEI, o la temporada de l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.