Punt divers

Roger Mas diu que el reconeixement de 'Les cançons tel·lúriques' és la satisfacció més gran de la seva carrera

PONENT

El cantautor Roger Mas recorda que 'Les cançons tel·lúriques' va néixer com una 'necessitat personal perquè volia aportar més energia a l'escenari' i s'ha acabat convertint en un èxit, tant pel reconeixement del públic com de la crítica especialitzada. 'Les cançons tel·lúriques' ha estat escollit el millor disc en català de l'any per la crítica dels Premis Enderrock 2009 i també s'ha endut el premi al millor treball de folk. Mas reconeix que la sorpresa ha estat 'majúscula, perquè veure que una proposta que, d'entrada, responia a una necessitat interior tingui aquest reconeixement és una de les satisfaccions més grans de la meva carrera'. L'entrega de premis es farà aquest dimarts a Barcelona.

Roger Mas (Solsona, 1975) explica que 'Mística domèstica', el seu anterior treball, tenia una estructura clàssica, amb una rima mesurada i una tessitura fàcil de cantar. El cantautor reconeix que hi va trobar a faltar una mica d'esforç i una major implicació 'energètica'. Aquest va ser el punt de partida de 'Les cançons tel·lúriques', un treball que requereix molta energia a l'hora d'interpretar, explica Mas. El cantautor diu que tant ell com la discogràfica eren conscients que es tractava d'un estil que potencialment tenia menys públic. 'Ens pensàvem que passaria sense pena ni glòria', diu rient.

'Les cançons tel·lúriques' inclou cançons pròpies, tradicionals i poemes musicats d''Al cel', poemari pòstum de Jacint Verdaguer. El treball serà reconegut aquest dimarts amb dos dels premis Enderrock. Roger Mas diu que rebre un premi és sempre 'sorprenent'. Aquesta vegada, a més, el jove solsoní serà doblement premiat ja que el treball també serà guardonat en la categoria de folk. Així ho destaca Mas que recorda que és un disc inspirat en les músiques de la seva infantesa, músiques que, avui en dia, encara es mantenen vives i que porten molts records a Roger Mas.

Tant és l'èxit de 'Les cançons tel·lúriques' que el setè treball de Roger Mas haurà d'esperar fins al 2010 per veure la llum. Mas comenta que 'en teoria' el gener passat havien d'estar gravant el nou disc però que no ho ha pogut fer pel gran nombre de representacions de 'Les cançons tel·lúriques'. Un espectacle que també ha anat de viatge i que s'ha pogut escoltar en llocs com Madrid, Itàlia o el Brasil. Mas destaca que a Salvador de Bahía l'acollida va ser sorprenent perquè 'el públic no va als concerts amb ànim crític sinó que ho fa per passar-s'ho bé. Si el concert no els agrada s'ho passaran menys bé però la seva resposta és espectacular. I més tenint en compte que es tracta d'una proposta de la qual no tenen cap referència'.

El mes d'abril 'Les cançons tel·lúriques' es podrà veure per primera vegada a Barcelona en gran format. Roger Mas explica que li fa molta il·lusió poder fer el disc sencer en directe, acompanyat de músics que són d'estils molt diferents. Segons Mas, això 'enriqueix' encara més el treball. Una desena de músics, amb quartet de corda inclòs, acompanyaran Mas a l'escenari de l'Auditori.

Roger Mas diu que l'encàrrec de musicar Jacint Verdaguer li feia 'respecte' però que ha descobert que era el gran poeta romàntic de la literatura i que escriu de manera que els versos ja són pràcticament cançons'. Mas recorda que, com deia Lluís Llach, 'l'únic que fa el cantautor és posar melodia a la mètrica'.

Tot i les bones crítiques i els reconeixements obtinguts, Roger Mas toca de peus a terra i remarca que és una persona molt 'exigent' en el seu treball. Mas explica que ell treballa per 'passar-s'ho bé i divertir-se' i que, per tant, intenta 'no repetir-se' i fer-ho tant bé com sap'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.