Punt divers

Tortosa creu que el Pla territorial de les Terres de l'Ebre és 'intervencionista' i limita el creixement de la ciutat

El Pla Territorial de les Terres de l'Ebre haurà de canviar el seu contingut si vol comptar amb el suport de l'Ajuntament de Tortosa. Així de clar ho ha deixat l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que ha qualificat el document 'd'intervencionista, centralista i limitatiu'. Bel ha deixat clar que estan oberts a parlar-ne i ser flexibles però ja ha fixat algunes qüestions com a 'innegociables'. Així, el Pla hauria de corregir els traçats previstos pel desdoblament de l'Eix de l'Ebre i de l'autovia A-7; com també aspectes que afecten l'autonomia municipal i el creixement futur de la ciutat.

L'equip de govern de l'Ajuntament de Tortosa (CiU i ERC) portarà al ple del pròxim dilluns un total de 26 al·legacions a l'aprovació inicial del Pla territorial de les Terres de l'Ebre, després que no s'hagi acceptat cap de les propostes que el consistori va fer en la fase de presentació de suggeriments.Bel s'ha mostrat molt crític amb el document de planificació, pels pròxims vint anys, del qual ha dit que 'no té ni cap ni peus'. L'alcalde ha manifestat que estan hipotecant el creixement de la ciutat, a part d'arribar a extrems de 'broma pesada' quan a l'annex d'inversions es fixen 2 MEUR pel tercer pont a Tortosa, quan abans estava fixat en prop de 10 MEUR. 'No entenem la dèria de voler tirar endavant el Pla a correcuita, sembla que algú vulgui deixat acabat alguna cosa abans de marxar. No ens oposem a la modificació però sí a les formes com s'ha fet', ha manifestat l'alcalde.Però la crítica cap al document del Pla no s'ha quedat aquí i, en el cas, del traçat de l'autovia A-7, al seu pas per Campredó, Bel ha acusat el Govern d'actuar amb 'deslleialtat' ja que la Generalitat va avalar l'acord territorial de traçat d'aquesta infraestructura, que ha de fer l'Estat. La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Meritxell Roigé, ha estat l'encarregada de detallar el contingut de les al·legacions, entre les quals, destaquen la que afecta a les edificacions de l'àmbit dels Ports on es demanen els mateixos paràmetres pels tres municipis afectats: Alfara de Carles, Roquetes i Tortosa; i el traçat del desdoblament de l'Eix de l'Ebre (C-12) al seu pas pel Canalet i per Vinallop. A més, l'Ajuntament també demana que s'inclogui al pla una nova carretera entre Tortosa i Deltebre pel marge esquerra de l'Ebre; la construcció d'un port fluvial a Tortosa; la nova anella de circumval·lació pel nord de la ciutat; o la via verda al seu pas pel municipi.L'Ajuntament també ha demanat que s'inclogui al Pla els criteris d'inundabilitat per evitar la indefensió dels municipis en aquest aspecte; i ha rebutjat la proposta d'un pla director supramunicipal amb altres municipis de la plana deltaica perquè creuen que la Generalitat envaeix competències municipals. També titllen d'intervencionisme una sèrie de normatives paisatgístiques que es reclamen en el cas de construccions aïllades. Segons ha lamentat Roigé, 'això està afectant l'autonomia municipal perquè això ja ho regules i ho determines amb el POUM'. Així mateix, també es demana que el Pla territorial contempli l'ampliació del polígon Catalunya Sud, i que es retiri la franja de protecció que es fa al riu perquè limita el creixement de la ciutat. Tot i que només ICV ha presentat algun suggeriment al document d'al·legacions, l'alcalde confia que es puguin aprovar per unanimitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.