Punt divers

El tauró Miracle torna a Tarragona

El tauró gris femella d'1,6 metres de llarg va ser capturat el dilluns 20 d'agost del 2007 i morí dos dies després a l'Aquàrium de Barcelona torna. S'havia deixat veure durant diversos dies a les platges de Tarragona l'estiu del 2007. Una barreja de curiositat i por el van convertir en símbol. Va rebre el nom de la platja on va ser trobat, la del Miracle. De seguida se'n van fer adhesius i samarretes però el temps l'ha anat oblidant, fins ara. Joan Ribé, el director del museu El Cau del Tauró de l'Arboç (Baix Penedès), ha aconseguit el seu cos fa uns dies i ja l'ha submergit en formol. Vol que el símbol persisteixi i serveixi per conscienciar els ciutadans.

Ribé explica la Miracle és 'un pobre animal que va aparèixer a un lloc a un moment equivocat', i és conscient que hi ha gent que no està d'acord amb dissecar-lo, però aquesta decisió no és gratuïta. Està convençut que 'és necessari' tenir-lo al museu perquè la gent 'prengui conscienciació que hem d'ajudar aquests animals' i conegui 'la seva realitat. Per això, a les instal·lacions s'intentarà reemprendre el debat sobre quin havia de ser el destí del tauró i què s'havia de fer amb la Miracle. De fet, al principi 'ningú es feia càrrec de la seva mort' i va ser l'Ajuntament de Tarragona que va dir que l'amo era l'Aquàrium de Barcelona. No obstant, aquesta entitat defensava que simplement havia anat a fer una actuació per capturar-la després de rebre la petició del consistori. Però 'al final es veu que era de la Generalitat'. Per això, és amb el Govern que Ribé ha hagut de negociar durant gairebé dos anys amb 'contínues converses' per aconseguir la cessió. Hi ha diverses maneres de dissecar un tauró, explica Ribé. Es pot fer 'traient la carn i els budells' i deixant només la pell, i posteriorment reomplir-la de motllos de guix. Però és la tècnica 'més difícil'. Ribé ha decidit fer-ho d'una altra manera. Després de treure els budells de l'animal, deixant la carn, han injectat formol pur i l'han submergit en una barreja de formol i aigua 'per conservar-la per sempre'. A l'estiu, un museu més granSerà a finals de juny o principis de juliol quan s'obrirà el museu ampliat amb la Miracle dissecada. Fins ara el museu del Cau del Tauró tenia dues sales. Però s'està ampliant amb una tercera sala de cent metres quadrats on ja s'ha col·locat la vitrina on els visitants podran 'veure realment què és un tauró' i entendre 'que cada dia s'estan matant milers de taurons i la gent no se n'adona'. Ribé és de la opinió que 'el que és estrany és no veure més balenes, taurons o dofins a la costa'. Recorda que fa uns anys a les costes de Barcelona, Tarragona, Badalona, 's'acostaven molt més i la gent fins i tot a una milla estava pescant taurons'. Atribueix el fet que no se n'acostin tants a que 'estem esquitllant els mars i cada vegada n'hi ha menys'. Tot i això, augura que 'en un futur pot ser que n'apareguin més si suprimim les seves fonts d'aliments'. No obstant, en aquest cas 'no vindran a passar l'estona sinó a buscar aliment'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.