Punt divers

Romeva proposa crear una Comissió Europea de les Energies Renovables i deixar de banda l'energia nuclear

El candidat d'ICV a les eleccions europees, Raül Romeva, ha posat sobre la taula la proposta de crear una Comissió Europea de les Energies Renovables amb l'objectiu de fomentar la unió de països que generen aquestes energies i poder potenciar així l'economia d'escala en aquesta matèria. Per Romeva, aquesta nova comissió hauria de substituir la comunitat d'energia atòmica i deixar enrere aquest tipus d'energia. A més, Romeva ha afirmat que els nivells fixats en la normativa sobre el canvi climàtica per al 2020 són insuficients i que s'han d'augmentar i fer que siguin d'obligat compliment pels països de la UE.

'El que toca ara és retirar l'energia nuclear i passar a un nou model a través de la Comissió Europea de les Energies Renovables', ha avançat Romeva que reconeix però que cap govern s'ha pronunciat a favor d'aquest nou ens i que només 'és una proposta que està sobre la taula'. El candidat ecologista ha defensat que una ferma aposta pel sector de les energies renovables es podria transcriure en la creació de 5.000.000 de llocs de treball nous arreu d'Europa, sempre comptant amb el suport dels ajuts públics. 'Així ens assegurem poder compatibilitzar l'objectiu social de creació de llocs de treball i economies d'escala amb l'objectiu mediambiental a través de les energies renovables', ha dit Romeva. La normativa per al 2020, insuficient El candidat ha assegurat també que els nivells fixats en la normativa sobre el canvi climàtica per al 2020 són del tot 'insuficients'. Per la seva formació, caldria que l'estalvi energètic, que la normativa fixa que ha de ser del 20% a tots els països, fos una mesura vinculant i d'obligat compliment per a tots els signants de l'acord. D'altra banda, aquesta normativa també estipula que, per al 2020, tots els països hauran de generar, com a mínim, un 20% de la seva energia a través d'energies renovables, però ICV vol que aquest percentatge augmenti fins al 40%. Per últim, Romeva també ha indicat que la normativa europea fixa en el 20% la reducció d'emissions de CO2 a l'atmosfera però ICV eleva aquesta xifra al 35% per al 2025 i al 90% per al 2050.La MAT, soterradaNovament, la formació ecologista ha mostrat el seu rebuig a la manera com s'està executant la línia de Molt Alta Tensió (MAT). Romeva ha dit que es podria reduir el seu impacte si la MAT anés tota soterrada i ha demanat també que les empreses privades que es beneficiaran de la nova infraestructura siguin 'corresponsables' en el pagament de la MAT. També ha lamentat que l'obra no s'hagi pensat per aprofitar altres línies existents i així reduir el seu impacte visual. Romeva ha visitat, juntament amb la candidata gironina d'ICV a les eleccions europees, Montse Escutia, i el coordinador del partit a Girona, Enric Pardo, una de les torres de la MAT que Red Eléctrica ja ha col·locat al municipi de Bescanó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.