Punt divers

Tot el Consell Comarcal d'Osona considera 'artificiosa' la vegueria central i demana canvis a la futura llei

Tots els grups polítics del Consell Comarcal d'Osona consideren 'artificiós' que la comarca formi part d'una vegueria central. La manca de 'bones infraestructures' i la 'nul·la' existència de transport ferroviari han provocat que les relacions entre les comarques que l'haurien de formar siguin 'més artificial que reals'. CiU, ERC, PSC, ICV-EPM, Independents i PxC van votar favorablement a una moció, presentada per l'equip de govern de l'ens, aquest dimecres on es demana al Govern que en l'avantprojecte de llei contempli l'opció de que cada una de les vegueries puguin tenir capitalitat compartida i es demana la retirada de l'annex on es determina el futur mapa i amb qui s'associaria cada comarca.

Segons va explicar el vicepresident del Consell Comarcal, Lluís Vila (CiU), en el ple d'aquest dimecres de l'ens, per la comarca d'Osona la relació nord-sud ha estat 'molt més potent' tant per l'existència de la línia Barcelona-Puigcerdà com per les comunicacions per carretera de l'actual C-17 o 'l'element vertebredor' que ha estat el riu Ter. A més d'aquesta clara referència al Ripollès (sense citar-lo directament), també es considera que la relació amb el Vallès Oriental ha estat mes potent que amb el Bages. El text de la moció deixa clar que la comarca 'més enllà de la seva pertinença a una vegueria o altre' ha de poder continuar desenvolupant amb força les relacions Nord-Sud tenint en compte 'les noves infraestructures previstes' i 'la millora de les ja existents. Vila va insistir en que la moció demanda 'màxima participació' tant per trobar el consens tant pel nom de la futura vegueria com per l'adscripció inicial de les comarques en cada una d'elles. El Consell Comarcal d'Osona també reclama un calendari que permeti arribar al final del procés 'amb el màxim de consens'.L'oposició també hi dona suportLa moció va ser presentada per la via d'urgència per CiU, PSC i Independents, que integren l'equip de govern. ERC, el principal grup de l'oposició, també hi va votar a favor. El seu portaveu, Jordi Serra, va dir que subscriuen la necessitat que la futura organització territorial s'ha de fer amb 'participació' i 'consens'. Tot i això, Serra va admetre que el text proposat 'deixa una mica perplex' perquè si fa uns mesos el ple discutia una moció sobre la unió entre comarques interiors en 'una unió més carlina' ara es defensa una 'Catalunya més tèxtil' amb una unió amb Vic i el Vallès oriental. Serra també considera que el fet que en la moció es demani que es contempli la capitalitat compartida o capitalitat de vegueries ja comporta 'renunciar' a que Vic sigui capital de vegueria i considera que 'cal aspirar a més'. Serra també considera que l'equip de govern hauria de 'concretar' per quina proposta d'ordenació aposta. Des d'ICV-EPM, el seu portaveu, Xavier Bardolet, va dir que donaven suport a la moció perquè compartien l'essència tot i que no veuen clares algunes idees de l'argumentari previ. Bardolet assegura que el text no deixa de ser un 'ideari' per recuperar la vegueria de l'Alt Ter amb Osona i el Ripollès. Bardolet però també va demanar que si les vegueries han de servir per acabar amb el model centralista de les Diputacions també s'eviti aquest centralisme en el cas de Vic o de Ripoll respecte dels municipis de la seva comarca. 'Aquí hi ha debats previs que no sempre s'han portat bé' va assegurar. Josep Anglada, de PxC, també hi va votar a favor tot i que considerava que un tema com aquest no s'havia d'haver presentat per urgència. Pel líder de PxC el model de vegueries és bo 'per treure la centralitat de Barcelona' i accepten l'esperit del text presentat per l'equip de govern.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.