Punt divers

Els veïns d'Olp preparen una obra de teatre per dignificar la figura del darrer compte del Pallars

L'Associació de veïns d'Olp, al Pallars Sobirà, prepara una representació teatral amb l'objectiu de dignificar la figura del darrer compte del Pallars, Hug Roger III. El responsable de la direcció de l'obra i encarregat del guió és el lleidatà Marcel·lí Borrell. L'espectacle teatral parteix dels fets històrics de la figura d'Hug Roger III i del setge d'Olp, en la guerra del Pallars, amb l'anecdotari dels fets i costums de l'època: com vivien, què menjaven, com passaven el temps de lleure la gent d'Olp d'aquells temps o com es defensaven. L'Associació de veïns pretén també amb aquesta obra recuperar la memòria històrica i cultivar les arts escèniques.

L'obra que porta per nom 'Olp, somni d'una nit d'agost' s'estrenarà el proper dia 15 a la Plaça d'Olp, municipi de Sort. Es tracta de la continuació de l'espectacle 'Olp, via fora, 2008'. Abans de començar l'espectacle es donarà la paraula al pregoner, Joan Busqueta, director de l'Institut d'Estudis Ilerdencs que proclamarà una glossa de cara a la nova escenificació. Els actors i les actrius treballen voluntàriament i han estat seleccionats en un càsting, als quals no se'ls ha requerit cap formació específica en dramatúrgia. Compten enguany també amb la participació d'un grup de música tradicional d'acordió diatònic.Els organitzadors de l'obra de teatre diuen que' la representació 'Olp, somni d'una nit d'agost' vol ser el centre neuràlgic, fruit d'una iniciativa veïnal, d'unes activitats que pretenen revitalitzar la cultura en uns espais geogràfics allunyats de la ciutat, i que per circumstàncies socioeconòmiques no hi han tingut accés'. I afegeixen que 'és un intent minúscul de treballar per l'equilibri cultural territorial'.Previ a la representació hi haurà un tastet gastronòmic integrat dins l'obra, i que permetrà al públic la degustació de productes típiques de la zona com la Bruneta dels Pirineus o el formatge del Tros de Sort. Hug Roger III fou membre d'una de les nissagues comtals més primerenques i de més prestigi de Catalunya, Hug Roger III condueix com a capità general les tropes de la Diputació del General durant la guerra civil contra Joan II (1462-1472) i s'enfronta a Ferran II i al llinatge dels Cardona en una guerra de quatre anys (1484-1487) per tal de mantenir la preeminència dels seus territoris pallaresos dins la corona d'Aragó. Perdut el comtat de Pallars, després de la capitulació del castell de València d'Àneu el 5 de juliol de 1487, el comte emprèn el camí del regne de França, on és acollit a la cort de Carles VII. Mentre Ferran II l'any 1491 el condemna a mort i a la pèrdua del títol i del territori comtal per crims contra la majestat reial i d'oposició a la justícia i a les lleis de la terra, Hug Roger III estén la seva fama d'excel·lent militar a Nàpols, en nom del rei de França. Tanmateix, el 1503 és fet presoner i portat a Barcelona, on li és commutada la pena de mort per presó perpètua al castell de Xàtiva. La mort d'Hug Roger III a la presó del castell de Xàtiva el 1508 i la conversió del comtat en marquesat de Pallars, sota el domini del llinatge dels Cardona, significa la fi d'un territori comtal originat en època carolíngia i la fi de la nissaga comtal més duradora de la història de Catalunya, amb un trajectòria de més de sis-cents anys.Rememorar aquestos fets i de manera especial els nou dies de setge a Olp durant l'agost de 1485 és l'objectiu principal de l'obra. A Olp, va caldre portar una bombarda de Solsona per tal que els 200 heroics pallaresos capitulessin enfront dels gairebé 1000 soldats que l'assetjaven.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.