Punt divers

Salvadó reitera l'oposició del Govern en contra del cementiri nuclear però admet que no pot influir en els ajuntaments

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, ha refermat l'oposició de l'executiu a la instal·lació d'un cementiri nuclear en territori català, seguint el mandat de la moció aprovada pel Parlament l'onze de març de 2008, però ha recordat que difícilment podrà influir en la voluntat dels ajuntaments de presentar-se com a candidats al concurs que ha d'obrir el Ministeri d'Indústria. En el cas de Terres de l'Ebre, on els municipis d'Ascó i Tivissa (Ribera d'Ebre), així com el veí de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) s'haurien interessat en la convocatòria, el delegat ha recordat que aquestes instal·lacions no encaixen en el model de desenvolupament previst pel Govern.

'Per sort o per desgràcia, la Generalitat no forma part del procés i no podem ni afavorir ni prohibir als ajuntaments que s'hi presentin', ha reconegut Salvadó, després que aquest dimecres el govern estatal donés llum verd al Ministeri d'Indústria per convocar oficialment el concurs que ha de decidir l'emplaçament per al magatzem temporal centralitzat (ATC en les seves sigles en castellà) que ha d'acollir els residus nuclears de l'Estat espanyol.Amb tot, el delegat ha volgut constatar que el Govern 'ha de ser coherent' amb el contingut de la moció que va aprovar el Parlament i per la qual l'instava a rebutjar la instal·lació en qualsevol punt del territori català: 'el Govern no ha de ser favorable a la implantació'.La qüestió pot afectar de forma més concreta a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona, després que municipis com Ascó, Tivissa i Vandellòs i l'Hospitalet i l'Infant s'haurien ja interessat per albergar-lo, aprofitant la proximitat de les centrals nuclears encara en funcionament.'Per a les Terres de l'Ebre no és bo especialitzar-nos en acollir instal·lacions que no són ben rebudes pel territori i per la majoria de territoris', ha insistit Salvadó. En el seu parer, el cementiri nuclear no encaixaria en la 'definició d'un model de desenvolupament equilibrat', pel qual aposta el govern, 'amb centres universitaris, de recerca, indústria i agricultura competitiva'. 'Volem diversitat, però hem de trencar aquesta especialització històrica en aquest tipus d'instal·lacions. No és la millor aposta per les Terres de l'Ebre', ha sentenciat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.