Punt divers

successos

Denuncien que l'informe d'Horta s'ha “adornat”

Un bomber critica que es van retirar efectius quan el foc no estava controlat

Un to crític és el que es desprèn de les declaracions que José Pino, sergent del parc de bombers de Tortosa, va efectuar dijous davant la jutgessa de Gandesa que instrueix el cas del fatídic incendi d'Horta de Sant Joan de l'estiu passat, en què van morir cinc membres del GRAF Lleida. El testimoni inicia el seu relat explicant que va intervenir en les tasques d'extinció de les flames durant la nit del 20 de juliol, que és quan es va declarar el foc: “Quan es va fer el relleu l'endemà al matí, l'incendi estava gairebé controlat i, si no hi hagués hagut cap imprevist, tot indicava que els mitjans aeris només havien de rematar la feina”. Al final, però, es van produir fortes revifades i, en aquest sentit, considera que “el primer error” va ser no escoltar els veïns de la zona, que ja van advertir que es podria girar vent de garbí. Així mateix, es va mostrar convençut que el segon desencert que van cometre els efectius va ser creure que la situació estava controlada. “El dia 21 al matí es van retirar mitjans, i això només es fa quan el foc està en fase de control”, va sentenciar.

En la mateixa línia, denuncia que l'informe oficial sobre l'incendi que van redactar dos comandaments de bombers està “adornat” i que, precisament, “no hi consta la retirada d'alguns vehicles que se sap que van marxar”: “Hi ha coses que interessa posar i d'altres que no. Els bombers tenen molta por de dir la veritat i en algunes reunions del cos s'ha aconsellat als efectius que no parlin gaire per no enganxar-se els dits”. I finalment, detalla que, des de la tragèdia, només ha assistit a una d'aquestes trobades perquè creu que “s'està manipulant la informació”: “També m'han ofert assistència jurídica i l'he refusat perquè no vull que ningú m'adoctrini per dir que va ser un accident, quan el succés va passar per un cúmul d'errors i negligències”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.