seguretat i emergències
Interior obliga a fer 448 plans d'emergència a la demarcació
Els municipis gironins han dut a terme 855 plans durant els darrers vuit anys, dels quals 236 han estat voluntaris i 171 recomanats
Durant el 2010 la Generalitat ja ha homologat 77 plans
Les calamitats que poden passar a Catalunya poden ser d'origen molt divers. Històricament, les més experimentades per la població són, per exemple: les causades pels incendis forestals, les derivades dels accidents al transport de mercaderies perilloses, per carretera o ferrocarril; les derivades d'accidents de trànsit, inundacions i riuades; accidents que es produeixen a indústries químiques o centrals nuclears; i accidents deguts a allaus, nevades i glaçades, esllavissades, terratrèmols, secades. Per tot plegat, el Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya ha obligat a fer 448 plans d'emergències als municipis de les comarques gironines durant els últims vuit anys. Des del 2003, els consistoris han dut a terme 236 plans voluntàriament i 171 de manera recomanada. En total, en els darrers vuit anys, la comissió de Protecció Civil de Catalunya ha homologat 855 plans d'emergència. De tots aquests plans, 181 són referents al Procicat, el pla territorial de Protecció Civil de Catalunya de la Generalitat de Catalunya. És bàsicament el mecanisme que serveix per establir el marc organitzatiu general que integra la protecció civil pròpiament de la Generalitat amb la dels ens locals de Catalunya. Durant el 2010 tan sols s'han obligat a establir tres plans de Procicat als municipis gironins.
Des del 2003, també s'han establert 169 plans d'Infocat a les comarques gironines, dels quals sis s'han homologat aquest 2010. L'objectiu d'aquest pla és fer front a les emergències per incendis forestals dins l'àmbit territorial de Catalunya, bo i establint-ne els avisos, l'organització i els procediments d'actuació dels serveis de la Generalitat de Catalunya, d'altres administracions públiques i de les entitats privades.
El transport, emmagatzematge i ús en processos industrials de mercaderies perilloses generen riscos per a la societat. Per això també hi ha el pla especial d'emergències per accidents en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril a Catalunya i s'anomena el pla Transcat. Fins a 17 municipis gironins s'han adscrit voluntàriament a aquest pla durant el 2010. Des del 2003 s'han desenvolupat 77 plans Transcat.
Un dels plans homologats en els darrers vuit anys és l'Inuncat, que és l'eina per fer front a les emergències per inundacions. La planificació és bàsica per poder afrontar i minimitzar els possibles efectes i danys que les inundacions puguin produir sobre les persones, els béns i el medi ambient. Des del 2003, s'han establert 152 plans dels quals 9 s'han homologat aquest 2010.
Per estrany que sembli, un dels plans més estesos és el Sismicat, malgrat que el territori català no sigui propens als terratrèmols. En tot Catalunya hi ha 145 plans operatius, dels quals 16 s'han aprovat aquest any. En canvi, en menys mesura, hi ha 110 plans per nevades, l'anomenat Neucat, dels quals 26 s'han signat enguany. És el pla que ha augmentat més aquest 2010, en gran mesura, sobretot per la gran nevada que es va produir a la demarcació el març d'aquest any. En canvi, aquest any no s'ha signat cap pla nou tant pel que fa al pla Camcat –que és el pla especial d'emergències per contaminació accidental de les aigües marines– ni del pla Plaseqcat –que és pla d'emergència del sector químic–. A les comarques gironines només hi ha signats 11 protocols del pla Camcat i 10 del Plaseqcat.