judicial
‘Interviú' ha d'indemnitzar un pintor de Palafrugell que vinculava amb un nazi
Ediciones Zeta ha de pagar 30.000 euros per haver publicat fotografies del pintor, sense el seu consentiment, amb un criminal de guerra
L'Audiència de Girona ha condemnat Ediciones Zeta SA a indemnitzar amb 30.000 euros a un pintor de Palafrugell, per haver-lo vinculat amb un dels criminals de guerra nazis més buscats del món. En el reportatge publicat per Interviú es relacionava Aribert Heim (que feia més de 40 anys que fugia de la justícia) amb el pintor italià. Entre les fotografies del reportatge, n'hi havia dues del pintor, que s'acompanyaven amb peus de foto en què es deia que la policia alemanya investigava l'artista per haver estat relacionat –segons recull la sentència– “amb el cobrament d'importants quantitats de diners efectuades pel fill d'Aribert Heim”. Des d'un primer moment, el pintor va negar categòricament que tingués cap mena de relació amb el criminal de guerra. Per defensar el seu honor, el pintor va demandar l'editora de la revista. Tot i que una primera sentència judicial va desestimar la demanda, ara l'Audiència de Girona ha donat la raó al pintor.
La sentència de l'Audiència especifica que les fotografies i els peus que les acompanyaven podrien donar a entendre que el pintor “de manera directa o indirecta, havia contribuït en la desaparició d'un metge nazi”. Per això, el tribunal indica que la publicació de les fotografies va danyar tant l'honor professional com la imatge de l'artista.
Investigació policial
L'octubre de 2005, agents de la Udico (Unitat contra la Droga i el Crim Organitzat) de la Policía Nacional i dels Mossos van interrogar Pisano i la seva dona, en relació amb unes transferències que havien rebut procedents d'uns comptes bancaris d'Alemanya per valor de 170.000 euros. La policia, que actuava per ordre de l'Audiencia Nacional, sospitava que els diners, o obres d'art per aquest valor, havien acabat a les mans del criminal de les SS Aribert Heim, de 91 anys, evadit de la justícia i que pressuposaven que estava amagat a Roses. El pintor va admetre que durant molt de temps va tractar amb Rüdiger Heim, que li ha comprat bona part de la seva obra i d'alguna manera li ha exercit de mecenes, però que no tenia coneixement que el col·leccionista era el fill d'Aribert Heim, buscat internacionalment pels crims de guerra que va cometre al camp de Mauthausen, on era conegut pel seu sadisme. El pintor, relacionat amb l'Associació dels Amics de Mauthausen del Baix Empordà, va declarar que trobava esperpèntic que se'l vinculés amb la protecció d'un criminal nazi, ja que ell té una filla jueva, fruit del seu primer matrimoni.