Successos

joanetes

Un any i mig per al cuiner acusat d'abusos a nens

L'Audiència de Girona considera que només es van provar els abusos a un dels menors que el van denunciar

L'Audiència de Girona ha condemnat el cuiner de la casa de colònies de Joanetes Donald Máximo Santiago a un any i mig de presó i a pagar una multa de 6.480 euros per haver abusat d'un dels menors que el van denunciar. La sentència considera provat que Donald Máximo Santiago va anar fins a la llitera del nen, que tenia 11 anys, li va fer tocaments i va abusar-ne sexualment. A més de la presó i la multa, la sentència obliga el cuiner a indemnitzar la víctima amb 6.000 euros, i fa responsable civil subsidiari la parròquia Sant Albert Magne, organitzadora de les colònies. Tot i que el cuiner va ser jutjat per abusar de tres nens durant l'estiu del 2008, la sentència només considera provat un dels casos.

Els fets van tenir lloc l'estiu del 2008, durant unes estades per a nens alemanys que la parròquia Sant Albert Magne va organitzar a la casa Can Barraca de Joanetes. El processat, Donald Máximo Santiago, treballava de cuiner durant les colònies. Segons recull la sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Fàtima Ramírez, el primer dia de colònies –el 28 de juny– el processat va anar fins a les habitacions on dormia la quitxalla. Allà, es va acostar a la llitera d'un dels nens, que aleshores tenia 11 anys. L'acusat es va asseure al costat del menor i li va començar a fer massatges i tocaments, primer per damunt de la roba i després per sota.

Després d'abaixar-li els pantalons, el cuiner va “tocar amb la llengua i els llavis” el penis del nen i, abans que el menor el pogués rebutjar, va marxar de la cambra. Les dues nits següents, el cuiner va tornar a entrar a l'habitació “amb el mateix propòsit de satisfets els seus desitjos sexuals”. Però quan va començar a fer tocaments al nen, aquest el va rebutjar.

Pel que fa als dos menors restants, la sentència resol que no ha quedat provat que Donald Máximo Santiago els toqués amb intenció d'abusar sexualment d'ells.

En relació amb un dels menors, que tenia 12 anys, la sentència admet que l'acusat va aplicar loció antimosquits al nen, però no considera provat que ho fes amb ànim libidinós, ni que li fes “massatges en altres zones corporals”. Pel que fa al tercer nen, que tenia 13 anys, l'Audiència de Girona indica que el cuiner va portar-li menjar i una camamilla al llit, perquè patia gastroenteritis, i que en alguns moments ”li va tocar la cara amb afecte”, però que això no permet provar l'existència d'abusos.

Durant el judici el fiscal i l'acusació van demanar una pena de tretze anys de presó per al cuiner.

LA XIFRA

6.000
euros
ha de pagar a la víctima la parròquia de Sant Albert Magne com a responsable civil.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.