Successos

Montgat

Protecció de Dades vol multar l'afer de la videovigilància

sanció L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades inicia un procediment sancionador contra l'Ajuntament per haver instal·lat càmeres sense permís infraccions També considera greu l'enregistrament de trucades a la comissaria

El govern local ja va admetre fa un any que havia comès “un error”

La col·locació, fa més de dos anys, d'una quinzena de càmeres de videovigilància al poble de Montgat podria acabar sortint força cara al municipi. I és que l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (ACPD) ha acordat iniciar un procediment sancionador contra aquest Ajuntament en entendre, entre altres raons, que la instal·lació d'aquests dispositius que va fer l'equip de govern –format per PSC, ERC i ICV-EUiA– no tenen l'autorització obligatòria de la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya. La intervenció de l'ACPD en el cas va produir-se arran de la denúncia que va rebre del sindicat de policies locals de Montgat, de la UGT, el 2009.

Així, i a grans trets, en l'informe de l'ACPD es considera que el consistori hauria comès dues infraccions greus pel que fa a la instal·lació, sense permís, d'aquests aparells. El primer cas fa referència a les càmeres que controlen l'accés a algunes dependències municipals –com ara la biblioteca o la mateixa casa consistorial–, que haurien enregistrat imatges a través d'un fitxer que, fet sense haver-ho notificat abans al Registre de Protecció de Dades de Catalunya, contravindria la llei orgànica de protecció de dades, “en tractar dades de caràcter personal”. El segon dels casos té a veure amb dispositius utilitzats amb finalitats policials durant un any per la policia local, també sense el pertinent permís i, així, fent “un tractament il·legítim” de dades de caràcter personal, sense requerir el “consentiment inequívoc” dels veïns.

La denúncia de l'ACPD afegeix que l'Ajuntament va incomplir el deure d'informar els ciutadans de l'existència d'aquestes càmeres, ja que la indicació o era inexistent o no s'ajustava al format que exigeix la normativa. Un fet que rebaixa a la categoria d'infracció lleu. No passa el mateix, però, amb la gravació de trucades efectuades al telèfon de la policia. En aquest cas, l'ACPD creu que s'ha fet una triple vulneració de la llei, de grau greu. En primer lloc, perquè l'Ajuntament no tenia el vistiplau per crear el fitxer de recull de trucades. En segon lloc, perquè l'enregistrament de les trucades, tant entrants com sortints, es podria considerar “un tractament excessiu” de dades personals. I en tercer lloc, perquè s'entén que “no totes les trucades afectaven la seguretat pública”, fet pel qual s'havia d'haver informat a agents i veïns que s'enregistraven.

Ahir, l'alcalde de la vila, el socialista Jordi Ràmia, va preferir esperar a estudiar a fons l'informe de l'ACPD, per opinar-ne avui. Fa un any, però, Ràmia ja va assegurar, en relació amb la instal·lació de càmeres sense permís, que es va cometre “un error que no es tornarà a repetir”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.