La Fiscalia investiga una xarxa de matrimonis de conveniència en poblacions lleidatanes
La Fiscalia de Lleida ha iniciat una investigació sobre la possible existència d'una xarxa de matrimonis de conveniència després de detectar irregularitats en la celebració d'una vintena de matrimonis oficiats en jutjats de Pau de poblacions petites de la demarcació lleidatana.
El fiscal en cap de Lleida, Juan Boné, ha explicat que aquestes irregularitats s'haurien detectat en comprovar que alguns testimonis d'un casament eren els mateixos que els d'un altre enllaç matrimonial celebrat l'endemà o que un dels contraents se n'anava de viatge, sol, a algun destí d'Europa després de la cerimònia.
La policia judicial de Lleida investiga des de fa uns tres mesos en pobles situats als voltants de la capital del Segrià, com Torrefarrera o Alcoletge, en què en principi seria més fàcil celebrar els matrimonis de conveniència que a Lleida ciutat.
Segons Boné, s'estan investigant una vintena de matrimonis celebrats en pobles petits de Lleida i en què s'han detectat irregularitats. «Aquestes presumptes xarxes que organitzen aquest tipus de matrimonis busquen pobles petits, en què el control que pot exercir el Jutge de Pau és menor que el d'un registre civil d'una ciutat com Lleida», ha assenyalat Boné.
En el marc d'aquesta investigació, la policia judicial està intentant contactar amb els contraents que encara resideixen a Lleida i demanar-los proves que demostrin una relació personal amb la persona amb la qual s'han casat i si hi ha hagut diners pel mig.
«En molts casos cap dels dos contraents és de Lleida, ja que, per exemple, hem trobat casos en els quals la nòvia, que és la nacional, ve de Madrid fins a Lleida a la recerca de pobles on el control és menor i els costos també», assenyala Boné. Quant als estrangers que participen en aquests matrimonis de conveniència, provenen la majoria, segons el fiscal, del Marroc, encara que també n'hi ha de l'Àfrica Subsahariana i de Sud-amèrica.
Si es comprova que un matrimoni és il·legal, aquest s'anul·la sense més conseqüències ja que no es tracta d'un delicte penal. Això sí, a més de l'anul·lació del matrimoni s'anul·len tots els drets que la persona estrangera ha contret en casar-se amb algú de nacionalitat espanyola, com el permís de residència. «Amb aquesta investigació el que volem és millorar l'eficàcia dels jutjats de pau de localitats petites amb la finalitat d'evitar que es puguin seguir reproduint aquest tipus de matrimonis irregulars», conclou Boné.