crims
L'assassí d'ancians no es penedeix de res i és simulador
L'avaluació dels psicòlegs conclou que Joan Vila és reservat, discret, aprensiu, impulsiu, poc sincer i també confirma que en ocasions simula
Sabia el que feia i pensava que no l'arribarien a descobrir mai
Joan Vila, l'home que ha confessat l'assassinat d'onze ancians a La Caritat d'Olot, no té cap trastorn psicopatològic ni de personalitat, segons ha resolt l'equip de psicòlegs dels serveis de justícia de Girona, que han detectat en l'homicida, que afirma que no trobava plaer matant les víctimes, indicadors de simulació en les seves respostes. El que no li han detectat és cap mostra de penediment per les seves accions. Els psicòlegs destaquen en l'informe que Vila manté un relat contradictori perquè per una banda diu que matava els ancians per fer-los un bé però per l'altra admet que ho amagava i que pensava que mai el descobririen; per tant, era conscient de l'acció il·legal que cometia.
Els dos psicòlegs que s'han fet càrrec d'entrevistar Vila per fer-li el perfil psicològic exposen que el zelador se sentia marginat per la seva condició d'homosexual quan feia els estudis de primària a Castellfollit de la Roca. També relaten que Vila, que ara té 45 anys, va tenir una parella estable quan rondava la trentena però que la promiscuïtat de l'ambient homosexual el va fer inhibir i desencantar, motiu pel qual no va tenir gaire parelles sentimentals. Els especialistes també expliquen els fracassos professionals de Vila, primer en el món de la perruqueria, que va abandonar després d'unes pèrdues econòmiques en el negoci que havia muntat a Figueres, i finalment en perdre la feina de cuiner, quan tenia 36 anys, que va coincidir amb l'aparició d'una forta crisi d'ansietat. Als 39 anys va ser quan va començar els cursos d'ajudant de geriatria, i després d'un període de pràctiques en un centre de Banyoles, va ser el seu psicòleg, Joan Sala, qui li va facilitar l'entrada al geriàtric de La Caritat, del qual Sala era director. Llavors va canviar de terapeuta. El 2009 va tenir una crisi personal i va ser quan va començar a beure alcohol i a no prendre amb la regularitat que requeria la medicació psiquiàtrica, i també va ser l'any que va sentir el desig “d'ajudar els ancians que patien”. La barreja de vi amb cola i begudes energètiques li provocaven, segons el seu relat, una eufòria i una energia que el feien sentir com si fos Déu i amb la capacitat de decidir sobre la vida i la mort dels ancians que patien. Els psicòlegs, després d'estudiar les respostes que els ha donat Vila, que s'ha mostrat sempre col·laborador a l'hora de sotmetre's als exàmens psicològics, li detecten la presència “d'un malestar psicològic en totes les àrees d'avaluació amb puntuacions especialment extremes”. Això els porta a no descartar que simuli els símptomes, sobretot en els aspectes intel·lectuals i afectius. Els psicòlegs troben que Vila s'ajusta a un perfil “esquizoide, evitatiu, depressiu i dependent” i el defineixen com una persona “reservada, discreta, inhibida, aprensiva, ansiosa, deprimida, impulsiva, creativa, poc sincera i conformista”. Falten encara els informes psiquiàtrics que han d'aportar els forenses psiquiatres designats pel jutjat i també els informes del psiquiatres de la presó de Can Brians on està ingressat. El dia 15 l'excarceraran per una altra avaluació a la Ciutat de la Justícia.
No té ni deliris ni tampoc al·lucinacions
L'informe dels psicòlegs recull que no han detectat a Vila cap tret de tipus esquizofrènic ni psicòtic i afegeixen que els psiquiatres de Can Brians confirmen que té un comportament correcte, sense deliris ni al·lucinacions, tot i que Vila va relatar al jutjat, als psicòlegs i a tothom que quan matava li semblava que ho feia una altra persona, com en els dibuixos animats, que un personatge surt de dins d'un altre. L'informe destaca que ara Vila només es pren medicació antidepressiva, pel seu baix estat d'ànim, provocat pel seu empresonament.