Successos

tribunals

Querella criminal contra un subhaster de Palafrugell

Cinc persones denuncien que van entregar diners a Jordi Cuxart perquè adquirís béns, si bé ell els va usar per resoldre problemes de tresoreria de les seves empreses

Li reclamen 900.000 euros

Tres veïns de Barcelona i un matrimoni de Sant Just Desvern han presentat una querella criminal per un presumpte delicte d'estafa, apropiació indeguda i insolvència punible contra l'administrador únic de l'agència Info-cobro de Palafrugell, Jordi Cuxart, que es dedica a la intermediació en processos de subhastes immobiliàries. Segons consta en el document presentat als jutjats de la Bisbal d'Empordà, els afectats havien signat un contracte amb l'empresari en què s'acordava que ells li feien un dipòsit de diners amb l'objectiu que intervingués en diferents subhastes. Totes dues parts pactaven que, si Cuxart aconseguia l'adjudicació d'un bé o de part d'ell, Info-cobro s'emportava una comissió del 10% mentre que, si per contra l'operació no prosperava, retornaria els diners als seus propietaris.

Entre la documentació aportada en la querella hi ha els comptes anuals dipositats per la companyia al registre mercantil corresponents als exercicis 2007, 2008, 2009 i 2010, mitjançant els quals s'evidencia que a final de l'any passat Info-cobro tenia dificultats econòmiques. A partir d'aquesta època, els querellants sospiten que els diners que van confiar a Cuxart no van ser utilitzats per a l'adquisició d'immobles a baix preu, sinó que els va destinar suposadament per reflotar la tresoreria d'Info-cobro, així com la de tres societats més del seu entramat.

L'advocat dels perjudicats és Xavier Huguet Santirso, que té el seu bufet al número 11 del carrer Sèquia de Girona. Entre els seus clients hi ha Joaquim Martí i Sílvia Pujolràs, el matrimoni de Sant Just Desvern. Segons la seva versió, el desembre passat, Cuxart s'hi va posar en contacte i els va oferir comprar una finca del carrer Santa Gemma de la localitat barcelonina. Com que en aquell moment ells no tenien la quantitat que els requeria, l'empresari els va proposar tirar endavant l'operació a mitges. Així ho van fer i, a principi de 2011, li van efectuar dos ingressos: un de 30.000 euros i un altre de 70.000.

Al març, Cuxart va citar el matrimoni en un hotel de Barcelona per comunicar-los que una altra propietat havia sortit a subhasta i que amb 100.000 euros se la podrien quedar. A partir d'aquí, li van fer dos ingressos més de 50.000 euros cadascun i, una setmana més tard, un de 70.000 perquè l'empresari els hi va demanar amb l'objectiu “d'apartar” competència. Quan més endavant li van demanar comptes per les operacions, Cuxart no els responia i l'única notícia que van rebre va ser una carta on se'ls informava que Info-cobro presentava concurs de creditors.

Situacions similars són les que han viscut els veïns de Barcelona Federico Sen, Pablo Sen i Àngel Alfonso, empleat de la Immobiliària Alrami, dedicada a la construcció i a la promoció d'habitatges. En la querella, els perjudicats exigeixen que, en matèria de responsabilitat civil, Cuxart i Info-cobro facin front al pagament d'una fiança que puja a 900.000 euros pels diners estafats. Tal com va publicar aquest diari, Info-cobro afirma que, tot i que amb la crisi econòmica i la sequera immobiliària el 2008 i el 2009 ja no va obtenir beneficis, tot plegat es va agreujar a partir del juliol del 2010, quan la Caixa de Girona va ser absorbida per La Caixa. A l'empresa se li va tancar pràcticament tot el finançament que necessitava per a aquest tipus d'operacions i va haver de recórrer al crèdit de particulars: “Molts han obtingut remuneracions desproporcionades pel diner prestat/entregat i la situació s'ha fet insostenible.”

LA DATA

31.7.1996
Va ser constituïda la companyia Info-cobro,
dedicada sobretot a operacions de caràcter immobiliari.

Deixa penjats uns 350 inversors

El jutjat mercantil de Girona va admetre el mes passat el concurs voluntari de creditors que va presentar el juny Info-cobro SL, situada al número 17 del carrer del Gas de Palafrugell, dedicada fonamentalment a negociar amb els béns que surten a subhasta judicial i de la qual és accionista majoritari i administrador únic Jordi Cuxart, que com a conseqüència d'aquesta crisi ha deixat la presidència i l'accionariat de l'empresa de motos Ossa, que va cofundar el 2006. En la sol·licitud de concurs consta un actiu de 32,4 milions d'euros i un passiu de 32, que acabarà sent superior perquè durant la tramitació s'hi han afegit creditors que no eren a la llista original, de tal manera que el nombre d'afectats s'acosta als 350. Entre els empresaris i directius que figuren a la llista de creditors hi ha Pere Camprubí, directiu de Fira de Barcelona (104.020 euros); Albert Perrin, exvicepresident del FC Barcelona (150.000); Eugeni Sedano, exdirectiu de Catsalut i actual directiu del grup Esteve (91.811), i Alba Tous, presidenta de la firma Tous (30.000).

j.p. / a.p.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.