baix empordà
Extorqueixen pagesos amb l'excusa d'asfaltar camins
Uns engalipadors van a granges i negocis del Baix Empordà oferint-los asfaltar camins o terrenys a molt bon preu, els fan un nyap i després els exigeixen quantitats desorbitades sota amenaces
Darrera novetat en engalipades. Al Baix Empordà, uns empresaris recorren les finques oferint a pagesos i grangers l'asfaltatge de camins o espais exteriors de les seves granges a un preu molt baix el metre quadrat. Si hi ha tracte, uns operaris, amb una maquinària poc pesant, van a fer un asfaltatge, d'una qualitat ridícula, i a l'hora de cobrar reclamen unes quantitats desorbitades. Quan els grangers es neguen a pagar, els extorqueixen sota amenaces, com ara de cremar-los coberts i instal·lacions. Els Mossos d'Esquadra han detingut dos dels entabanadors, els anglesos James Railly, suposat gerent de l'empresa d'asfaltatge, i Neil Hyatt. Tots dos, però, ja estan lliures.
Unes de les víctimes dels estafadors de l'asfalt van ser els propietaris de la granja de Camp Gran, a Forallac. En vista de l'oferta que els feien, van acceptar que els asfaltessin un quadrat de davant d'un cobert de la granja. Van emparaular que tot plegat els sortiria per 400 euros. Els operaris hi van anar i en poca estona van haver fet la feina, que va consistir a posar una mena d'asfalt de qualitat ínfima i de gruix escàs. L'endemà, es van presentar els empresaris amb la factura. No pujava a 400 euros com havien quedat sinó que era de 5.000 euros. Com és molt normal, el granger els va dir que no hi estava d'acord i que no els pagaria perquè no era el que havien acordat.
La reacció dels homes de l'asfalt va ser contundent amb gestos i paraules: el van amenaçar esgrimint un pal de fusta i li van dir que el cobert era un bon lloc per fer-hi foc. En vista de les amenaces i en sentir-se acorralats i amb el temor que els incendiessin les instal·lacions, el granger i la seva família van optar per pagar-los el 5.000 euros. Els engalipadors els van deixar la factura. “Totalment falsa”, exclamava el granger, que recorda que la seva dona va provar de trucar al número de telèfon que hi figura i la resposta va ser: “Aquest número no existeix.” Els propietaris de la granja van presentar denúncia als Mossos d'Esquadra, que es van posar en marxa per trobar els sospitosos.
Els agents van detenir James Railly i Neil Hyatt, que eren els que feien els tractes, però van identificar vuit persones més, angleses i romaneses, que eren els operaris que anaven a fer les obres. També van comissar les màquines que utilitzaven per asfaltar i un petit camió amb el qual transportaven la maquinària. Els de la granja del Camp Gran no són els únics de Forallac que van acceptar els tractes dels anglesos. Hi ha constància que van fer obres almenys en tres finques més, però ara per ara no han presentat denúncia. Alguns grangers, com els amos de les instal·lacions veïnes, també van rebre l'oferta però la van rebutjar. En el seu cas, els homes que els van anar a visitar els van assegurar que eren alemanys.
Dos restaurants i una ferreteria
Els pagesos de Forallac no han estat les úniques víctimes de les ofertes d'asfaltatge a bon preu que acaben en extorsió. També han caigut en el parany com a mínim dos restaurants, de Palafrugell i Llofriu, i una ferreteria de Palafrugell. Els responsables d'aquests negocis, que van acceptar que els asfaltessin petits espais als accessos dels establiments, van presentar les denúncies a la Policia Local de Palafrugell, que va col·laborar amb els Mossos per desemmascarar aquests peculiars extorquidors. La investigació continua ja que els Mossos consideren que hi pot haver altres afectats. Un dels detinguts, Neil Hyatt, veí de Morecambe, a Lancashire (Gran Bretanya), ja tenia antecedents policials. James Railly, que té domicili a Benidorm, no havia estat detingut mai.