successos
Troben el submarinista en una cova d'alt risc de l'Estartit
El cadàver va ser localitzat ahir en una gruta que no està cartografiada
A causa de la seva sinuositat, no es preveu treure el cos fins avui
La Guàrdia Civil creu que el grup va cometre una gran imprudència
La Guàrdia Civil va localitzar ahir el cos sense vida de Michael Astor, el veí de Viladecans de 51 anys que va desaparèixer dimecres mentre bussejava per la costa del Montgrí, a l'Estartit. L'home va quedar atrapat en una cova gairebé desconeguda i que no està cartografiada. Es troba a 50 metres de la denominada cova de les Vetes i el seu accés tan sols fa 80 cm de diàmetre. Com que la mobilitat pel seu interior és molt complicada, els equips de rescat preveien que no podrien treure el cadàver de l'aigua fins avui. El cap del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil a Girona, Fernando Aguirre, és qui coordina l'operatiu. Després de baixar a la gruta, va qualificar el lloc de “forat sinistre” i va afegir que la víctima i els tres bussejadors que l'acompanyaven van cometre una gran imprudència en endinsar-s'hi sense tenir el material ni la formació adequada.
La recuperació del cos serà complexa i, en paraules d'Aguirre, “ara comença el més difícil”. El cadàver està al fons d'una mena de cràter de fang, a 45 metres de l'entrada de la cova; i la simple presència de les bombolles o les aletes aixeca el fang i enterboleix l'aigua, fent que la visibilitat sigui mínima.
Garantir la seguretat
Dos agents van entrar a la galeria on hi havia Astor i, després d'avançar 25 metres, van requerir l'activació del Grup Nacional d'Espeleobusseig de Rescat Avançat Subaquàtic de la Guàrdia Civil. A l'Estat, només hi ha 14 persones amb l'experiència i la formació necessàries per poder dur a terme aquestes tasques. Ahir, van iniciar els treballs per garantir la seva seguretat en la immersió, ja que, segons Aguirre, ara el més important és fixar bé la “línia de vida”: el fil enganxat a la paret que els ha de permetre tenir localitzada la seva posició en tot moment.
Astor passava uns dies a Sant Miquel de Fluvià. Dimecres al matí, es va dirigir amb barca a la costa de l'Estartit, en un indret que està a tocar de l'Escala. Anava amb un seu fill i dos submarinistes més –un de nacionalitat suïssa i l'altre espanyola–, amb qui va fer espeleobusseig entre la punta de les Tres Coves i la cala Ferriola. El grup, finalment, es va introduir en una cova molt poc explorada. Els altres tres escafandristes van poder sortir a la superfície, si bé es van alarmar en veure que Michael no apareixia i van donar la veu d'alerta al migdia. Fins allí s'hi va adreçar la Guàrdia Civil, Salvament Marítim, els Mossos d'Esquadra, els Bombers i el SEM. Dimecres, el rastreig es va allargar fins a les vuit del vespre ja que, a causa de la falta de llum, es va reprendre ahir a les nou del matí.
LA XIFRA
Rescat similar al de l'estiu del 2006
L'operatiu recorda el que va desplegar el GEAS el 2006, quan van treure de la cova del Francès de l'Estartit el cadàver d'un submarinista belga de 41 anys, Marc Roven. El cos va ser extret després de passar vint dies en una cavitat de cala Pedrosa, a 40 metres de profunditat. Aguirre va manifestar llavors que havia estat el rescat més difícil dels darrers 25 anys. Van penetrar per un pas molt estret que després s'obria en una galeria d'un metre de llarg per un metre i mig d'ample; i només podien submergir-se dues hores i mitja diàries per treballar a les fosques en una gruta de la qual es disposa d'una topografia molt simple. La Guàrdia Civil també va qualificar l'acció de Roven d'imprudent, ja que a l'entrada de la cova hi ha un cartell que indica que el pas està prohibit i, per això, els dos bussejadors amb qui anava van girar cua.