Successos

judicial

L'acusació vol l'assassí d'ancians a 100 km lluny d'Olot i de Castellfollit

La defensa de Joan Vila justament proposa que compleixi una pena d'arrest domiciliari, o llibertat vigilada, a casa seva, a Castellfollit de la Roca

El lletrat Rafel Berga, que exerceix l'acusació particular contra Joan Vila Dilmé, en representació dels familiars de cinc dels onze ancians assassinats al geriàtric la Caritat, proposa, en el seu escrit de qualificacions provisionals, que l'acusat no pugui residir a Olot, ni a Castellfollit de la Roca, el seu poble, ni anar a aquestes poblacions i els seus voltants en un radi de 100 quilòmetres durant el gaudi de permisos penitenciaris que pugui obtenir durant el compliment de la condemna, ni tampoc dins dels 10 anys següents al compliment de la condemna. Hi afegeix la petició que se li prohibeixi de forma expressa aproximar-se o comunicar-se per qualsevol mitjà amb els familiars de les víctimes.

Pel que fa a la petició de pena, Berga sol·licita que sigui condemnat a un total de 202 anys i mig per onze delictes d'assassinat amb traïdoria. L'acusació fa la mateixa qualificació que el fiscal i considera que tres dels assassinats van ser amb acarnissament: els de Paquita Gironès Quintana, de 85 anys; Montserrat Guillamet Bartrolich, de 88 anys, i Sabina Masllorens Sala, de 87 anys, mortes el 17, el 16 i el 12 d'octubre del 2010. Per aquestes tres morts demana una pena de 22 anys i mig per cadascuna, mentre que el fiscal proposa 22 anys per aquests tres crims.

Pel que fa als altres casos, l'acusació demana que Vila sigui condemnat a 15 anys de presó pels assassinats de Rosa Baburés Pujol i Francisca Matilde Boixadera i a 17 anys i mig per les morts de Teresa Puig Boixadera, Isidra García Aceijas, Carme Vilanova Viñoles, Lluís Salleras Claret i Joan Canal Julià. El fiscal proposa per aquests vuit assassinats una pena de 16 anys per cadascun ja que considera que s'ha d'aplicar a Vila la circumstància atenuant de confessió. En canvi, el lletrat Rafel Berga només considera que Vila és mereixedor de l'atenuant en els casos de Baburés i Matilde.

Pel que fa a les indemnitzacions, Berga demana 450.000 euros per als familiars de les cinc víctimes que representa, mentre que el fiscal, per a la totalitat de familiars dels onze ancians que Vila va confessar haver matat, demana un total de 530.000 euros. Es dóna la circumstància que el fiscal Enrique Barata no demana cap indemnització per als familiars de Lluís Salleras Claret, James, ja que considera que no mantenien cap vincle afectiu amb la víctima. En canvi, l'acusació proposa que s'indemnitzi amb un total de 45.000 euros tres familiars llunyans de Lluís Salleras. Com també ho fa la fiscalia, el lletrat de l'acusació demana que la responsabilitat civil i el pagament de les indemnitzacions els assumeixin la Caritat i la seva companyia asseguradora.

LA XIFRA

11
ancians
va confessar haver matat l'auxiliar d'infermeria de la Caritat Joan Vila

Vint anys de llibertat vigilada a casa

Contrasta la petició d'allunyament a un radi de cent quilòmetres de l'acusació amb la demanda que formula Carles Monguilod, advocat defensor de Vila, que proposa que el seu patrocinat sigui condemnat a una pena de 20 anys de llibertat vigilada, és a dir, una mena d'arrest domiciliari, una mesura que preveu actualment el Codi Penal. Monguilod creu que Vila es podria acollir a aquesta mesura prevista al Codi Penal des del 2005, ja que no se'l pot considerar perillós per a la societat. Monguilod, que proposa que Vila sigui sotmès a un seguiment psiquiàtric, remarca en les seves conclusions que la majoria dels crims es van saber per la confessió del propi Vila i que posava fi a la vida dels ancians perquè ell estava convençut que la seva conducta era bona moralment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.