Successos

successos

Més d'un centenar de rescats a la demarcació aquest any

Els Bombers han participat en 27 operatius de recerca o de salvament al mar i en 5 més en rius, llacs i barrancs

El gros principal de les actuacions ha estat a la muntanya, on n'han efectuat 73

La falda de l'antic volcà del Croscat, entre Santa Pau i Olot, va ser l'escenari divendres passat del darrer dispositiu de recerca d'una persona perduda en terres gironines. En aquest cas, la incidència es va aconseguir resoldre la mateixa tarda de l'avís, quan els cossos d'emergències van interceptar un turista francès de 74 anys que s'havia separat dels companys amb qui estava d'excursió. L'home es va desorientar mentre es dirigia a l'aparcament del volcà de Santa Margarida on el grup havia estacionat el cotxe i va caminar sis hores sense rumb. No portava telèfon mòbil al damunt per trucar i, finalment, va ser localitzat en un bar al costat del càmping Les Tries d'Olot.

Les zones muntanyoses, de fet, són on els Bombers de la Generalitat han desplegat el major nombre d'operatius de salvament o de recerca de ciutadans aquest 2012. Des del gener fins al 31 de juliol, han fet 73 rescats de muntanya i, en menor mesura, n'han dut a terme 27 al mar i 5 en el medi fluvial –en rius, llacs i barrancs–. D'altra banda, pel que fa al 2011, una de les mobilitzacions més importants que hi va haver, i que malauradament no es va poder tancar amb èxit, va ser amb motiu de la desaparició de Baltasar Rodríguez Martín, un veí de Sarrià de Ter de 74 anys. Va sortir de casa amb un cistell per anar a buscar bolets a la muntanya del Congost, on va ser vist per última vegada el 15 de novembre. Els Mossos d'Esquadra, els agents rurals, caçadors, els Bombers, la policia local i la brigada municipal de Sarrià van pentinar a fons la zona. Van ampliar el rastreig, uns dies més tard, al puig de Sant Miquel i la vall de Sant Daniel, a Girona; i a la part que hi ha entre Sarrià de Ter i la muntanya de Can Ribes, al darrere de Construccions Rubau. Durant dos caps de setmana seguits, l'Ajuntament de Sarrià també va fer crides massives per captar voluntaris per inspeccionar el terreny. Les convocatòries van tenir molt de ressò, ja que van aplegar en cada ocasió uns 200 veïns, alguns dels quals van baixar un tram del Ter per comprovar que no estigués a l'aigua o als marges del riu. La recerca, però, es va acabar suspenent de manera indefinida, en espera de nous indicis.

També el 2011, i amb menys de dues setmanes de diferència, hi va haver una altra gran mobilització per trobar un veí de Torelló de 64 anys, Josep Guzmán, que va desaparèixer mentre buscava bolets amb la seva esposa i el seu fill a l'entorn de l'antiga base nord-americana Loran, al massís del Montgrí. L'home, que va sobreviure dues nits al ras, va ser interceptat pels bombers mentre sobrevolaven el terreny en helicòpter.

LA XIFRA

105
dispositius de recerca o de salvament han dut a terme els Bombers des del gener fins a finals de juliol.

LA DATA

07.09.12
Els Bombers
van participar en la recerca d'un ciutadà a la Garrotxa que va caminar 6 hores sense rumb.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.