Successos

successos

Denuncien al Síndic de Greuges un cas d'abús sexual a l'escola de Bàscara

Els pares del menor han posat els fets en coneixement dels Mossos i la fiscalia ho investiga

L'inspector del CEIP conclou que no s'ha pogut verificar el fet

Un matrimoni de Bàscara ha enviat a través del seu advocat una carta al síndic de greuges, Rafael Ribó, en la qual relata l'episodi d'abusos sexuals de què el seu fill petit, de 4 anys, presumptament va ser víctima a l'escola. Amb aquesta acció busquen un major emparament perquè s'han sentit impotents davant l'administració, demanen que s'intervingui en l'assumpte i que s'exigeixin responsabilitats. Segons explica la mare, Maria Teresa, els fets van tenir lloc el 12 d'abril. A dos quarts de cinc de la tarda, va anar a buscar el nen al CEIP Joan Reglà de Bàscara. Va observar que estava angoixat, que havia plorat i, a més, li va dir que li feia mal el penis. Quan van arribar a casa, continuava nerviós i va vomitar. La seva progenitora va entendre finalment el motiu del malestar a les set de la tarda, ja que quan es disposava a dutxar-lo va comprovar que tenia els genitals molt irritats: “Presentava mossegades al penis. L'havien masturbat. Era horrible! El tenia destrossat i va passar uns dies sense poder dormir”, lamenta.

A partir d'aquí, van portar-lo al CAP, on la mare detalla que els facultatius van qualificar que el seu fill havia estat víctima d'un “contacte involuntari”. Va ser visitat posteriorment a l'hospital de Figueres i, en el certificat que es va emetre, hi consta que tenia un edema al penis. Abans d'això, quan la mare li va preguntar què li havia passat, el menor va manifestar que, durant l'hora del menjador, dues nenes que són germanes l'havien agafat i l'havien conduït al lavabo. Mentre la germana més petita, de 10 anys, aguantava la porta, l'altra, de 12, havia abusat suposadament de l'alumne. Sempre segons la versió de la criatura i la família, la directora del col·legi havia entrat aleshores al lavabo perquè hauria sentit com cridava, li havia dit que callés i anés cap al pati.

El matrimoni va acudir l'endemà al col·legi amb els dos certificats mèdics. Indiquen que quan la directora els va atendre va negar els fets i qualsevol tipus de responsabilitat. Es va posar en contacte, no obstant, amb un inspector de l'escola, qui també va acabar valorant que aquest fet no havia pogut passar. Els pares li van insistir que s'entrevistés amb el nen i “li preguntés el que volgués”: “Durant les respostes, el nostre fill fins i tot va donar els noms de les menors.” Després d'aquesta pràctica, però, l'inspector va sentenciar que el nen estava coaccionat per la mare.

Canviat de centre

Els pares no van desistir i van presentar una denúncia als Mossos d'Esquadra de Figueres i a la fiscalia de menors, on hi ha diligències obertes. Una setmana més tard, van canviar el seu fill de col·legi i el van escolaritzar en un de Girona. I, entre el 27 de juny i el 19 de juliol, el nen va fer sessions amb psicòlegs de l'hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Els professionals van concloure que va ser víctima d'un abús sexual, que no es va tractar d'un joc de criatures i van fer arribar l'informe a la fiscalia de menors aconsellant que les dues germanes siguin valorades psicològicament.

Els pares, a més, han enviat dues cartes a la consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau. Fonts del Departament van respondre que les menors estaven vigilades en el moment dels fets i que després es va seguir tot el protocol establert, però no es va poder demostrar l'acusació. La directora de l'escola, per la seva banda, va declinar ahir fer declaracions, tot recordant que el tema està a mans de la fiscalia.

LA DATA

12.04.12
Un nen
va ser dut als lavabos del centre per dues germanes, també menors, una de les quals n'hauria abusat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.