Policial
Cada lladre al seu corral
Els Mossos d'Esquadra i policies locals posen en marxa el dispositiu Grèvol, destinat sobretot a prevenir els robatoris als establiments comercials, empreses i a la via pública amb motiu de la campanya de Nadal
Hi ha èpoques de l'any en què l'activitat econòmica i social requereixen un reforç de la seguretat i la vigilància. És el cas de les festes de Nadal, que és quan els Mossos d'Esquadra i els policies locals posen en marxa un dispositiu estacional de seguretat anomenat Grèvol. L'objectiu és donar respostes eficients en l'àmbit econòmic, de convivència, en mobilitat i en la via pública a tot el territori gironí. Aquest any, el Grèvol es va posar en marxa el 2 de novembre i s'acabarà el 15 de gener. Durant els dos mesos i mig que dura, també s'estableix un període informatiu i d'un període de patrullatge dirigit. Segons la sergent Esther Fornas, cap de seguretat ciutadana de l'àrea bàsica policial dels Mossos d'Esquadra de la Selva Interior, l'objectiu és prevenir i reduir la delinqüència que opera en aquestes dates nadalenques. Així mateix, es vol garantir la seguretat i mobilitat en la xarxa viària de les comarques gironines, i el desenvolupament normal de les activitats i esdeveniments d'aquests període. En aquest sentit, el cap de la policia local d'Anglès, el sergent Joan Antoni Bohorquez, recorda i adverteix que molts lladres aprofiten que la gent surt al carrer, per exemple durant les cavalcades de Reis, per entrar a les cases o aprofitant l'aglomeració de ciutadans per cometre furts de carteres, bosses de mà, objectes de valor o telèfons mòbils. En la mateixa línia, els delinqüents tenen en compte que les empreses i els comerços han augmentat la producció i tenen més estoc, i per això en els cossos policials posen especial èmfasi en el reforç de la vigilància i control als horaris de tancament de les empreses i els comerços. Per evitar riscos i aconseguir l'efectivitat, la policia sol·licita que els comerciants i ciutadans avisin si noten cap activitat sospitosa. Per tant, es recomana que quan es facin compres sempre es comprovin les targes de crèdit amb el DNI, així com els bitllets. En el cas que s'acabi sent víctima d'un robatori, “no ens hi hem d'enfrontar, sinó prendre nota de qualsevol detall que pugui ajudar la policia a detenir al lladre, com és el cas d'una matrícula”, assenyala la sergent Fornas. En aquest sentit, Bohorquez remarca que la crisi ha provocat que, cada cop més, els lladres es dediquen a endur-se qualsevol objecte de les cases i els comerços, per poc valor que tinguin. “És pura subsistència, o per menjar o per revendre-ho”, assegura el cap de la policia d'Anglès.
El dispositiu policial Grèvol no només té l'objectiu de la vigilància en la seguretat en les zones comercials sinó també en la mobilitat dels vehicles, que en l'època nadalenca augmenta substancialment. Així doncs, els Mossos d'Esquadra, conjuntament amb les policies locals, també efectuen controls de velocitat, d'alcoholèmia i drogues, i seguretat viària, especialment en zones d'oci nocturn i vies principals i problemàtiques, i en la sortida o entrada dels municipis.
Un cop s'acabi el dispositiu policial Grèvol, es farà una memòria i una estadística que servirà per determinar els punts forts i els punts febles que determinaran els objectius de les futures actuacions. “No existeix la delinqüència zero, però nosaltres treballem perquè sigui la mínima possible”, conclou la sergent Fornas.