judicial
Tres anys de presó per al conductor que va causar tres morts a les Planes
El jutjat el condemna al marge dels resultats de l'alcoholèmia (2,40 gr/l) perquè admet que es va trencar la cadena de custòdia de la mostra de sang
El jutjat penal número 1 de Girona ha condemnat a una pena de tres anys de presó i a quatre anys i sis mesos de retirada del carnet, amb pèrdua de la vigència del permís de conduir, Francisco Sánchez Gómez, el veí d'Amer que el 19 de març del 2009 va provocar un accident de trànsit a les Planes i va causar la mort de tres ocupants d'un cotxe. El vehicle Nissan Pick Up que conduïa Francisco Sánchez Gómez, que anava begut, circulava amb excés de velocitat per la carretera C-65 en direcció Girona, i, com que no va agafar un petit revolt, va tirar pel dret i primer va fregar un Suzuki Samurai, que va fer bolcar, fet que va ocasionar ferides lleus al seu conductor i els dos nens que hi anaven a dins. Després va impactar contra un Renault Laguna que circulava darrere del Suzuki i en què viatjaven quatre homes (el conductor, Octavi Guinó, i els dos ocupants, Xavier Matas i José Lino Moura) que tornaven a casa després del treball a l'empresa Àrids Ribas. Els tres ocupants del Laguna van morir de resultes de l'impacte, que, segons els Mossos que van fer l'atestat, el conductor del Laguna, que circulava correctament, no va poder evitar de cap manera.
Durant el judici, la fiscal i les acusacions particulars van demanar una pena de 4 anys de presó per a l'acusat com a responsable de tres delictes d'homicidi imprudent i un delicte contra la seguretat del trànsit. La defensa, exercida pel lletrat Antonio Quintana Campos, va demanar l'absolució de Sánchez Gómez, al·legant que es tractava d'un “accident normal” amb independència del resultat de tres morts i que en tot cas se'l condemnés per una falta. Quintana Campos va posar en dubte que la sang que es va analitzar (que tenia un índex d'alcoholèmia del 2,40 grams d'alcohol per litre de sang, cinc vegades més del màxim permès) s'hagués extret de l'acusat mentre l'operaven al Trueta i va demanar la nul·litat de la prova de l'alcoholèmia, argumentant que no s'havia garantit la cadena de custòdia de la sang analitzada. La sentència considera provat que la sang que es va extreure era la del conductor causant de l'accident, però, en canvi, dóna la raó a la defensa pel que fa al trencament de la cadena de custòdia, perquè no va quedar ben acreditat a qui es va entregar la sang quan va entrar a l'institut de medicina legal i tampoc es va fer constar a l'expedient que en realitat l'anàlisi es va fer a Collserola, com sí que es va especificar en el judici. Però la jutgessa considera que, al marge dels resultats de la prova de l'alcoholèmia, hi ha prou indicis (la pudor d'alcohol, les llaunes buides vessades dins del cotxe...) per acreditar que Sánchez Gómez conduïa begut i per condemnar-lo.