tribunals
L'exalcalde d'Aiguaviva admet la malversació i tornarà 57.000 euros
Imposen dos anys de presó a Martínez
Diu que s'ha declarat culpable per acabar el procés i evitar el jurat popular
Ahir va retornar 30.000 euros
El fiscal, Enrique Barata, l'advocat de la defensa i el de l'acusació particular van arribar ahir a un acord que va evitar que l'exalcalde d'Aiguaviva Ramon Martínez Trill (CiU) sigués jutjat al llarg d'aquesta setmana per un tribunal popular a la secció tercera de l'Audiència de Girona. L'acusat va admetre que es va embutxacar 47.445,78 euros de l'Ajuntament mentre era alcalde, entre els anys 1999 i 2002. Va declarar-se culpable, doncs, d'un delicte continuat de malversació de fons públics i va acceptar dos anys de presó, que no haurà de complir perquè no té antecedents penals. Barata i el lletrat de l'acusació, Manel Mir, demanaven inicialment que se'l condemnés a quatre anys i tres mesos de presó. Ahir mateix al matí, però, Martínez va fer un ingrés de 30.000 euros per tal de retornar els diners que es va apropiar. Això va permetre que hi hagués una conformitat entre les parts, que se li apliqués un atenuant molt qualificat de reparació del dany i se li rebaixés a més de la meitat la pena a la qual s'enfrontava.
Pagaments mensuals
Pel que fa a la responsabilitat civil, en total haurà de pagar 57.542,6 euros, ja que a la quantitat que va desfalcar s'hi han sumat 10.000 euros en concepte d'interessos. Es va establir que els 27.542 euros que li faltarien ara per sufragar els aboni a terminis, de manera que es va comprometre a fer ingressos de 200 euros cada mes.
El magistrat de la secció quarta, Javier Marca, va dictar la sentència de viva veu, en la qual també es va reduir de vuit anys a quatre el termini d'inhabilitació a Martínez per a l'exercici d'un càrrec públic. A la sortida de la sala de vistes i acompanyat del seu advocat, Robert Brell, l'exalcalde va manifestar als periodistes que és “absolutament innocent” i va justificar que s'havia declarat culpable per “acabar aquest malson” i eludir el jurat popular. Per la seva banda, el lletrat Manel Mir, que actuava en representació de l'Ajuntament d'Aiguaviva, va afirmar que el més important era rescabalar els fons públics que Martínez s'havia endut, i no pas que ingressés a la presó: “Si no, tindríem una sentència digna d'emmarcar, però potser no s'haurien recuperat els diners.”
Condemna prèvia
L'imputat emetia ordres de pagament a càrrec del compte del consistori sense justificació i s'hauria beneficiat d'una trentena de cobraments il·legals. En una de les seves declaracions durant la fase d'instrucció va reconèixer que algunes vegades s'havia quedat el 5% pel tràmit de les llicències d'obres que emetia. El forat comptable a les arques municipals no es va descobrir fins anys després. Va ser el 2006, quan l'equip de govern que el va succeir (encapçalat per Secundí López-Pousa) va encarregar una auditoria en què es va detectar el desfasament en els pagaments. De fet, abans que el cas arribés a l'Audiència va passar per la Sindicatura de Comptes de la Generalitat i el Tribunal de Comptes de Madrid. L'abril del 2010 el Tribunal de Comptes ja va condemnar Martínez. Tot i que aleshores va quedar provat que havia desviat diners als seus comptes, el tribunal només el va obligar a retornar 5.029,01 euros. Aquesta quantitat corresponia a part d'alguns pagaments del 2001 i el 2002 més els interessos, perquè la resta d'irregularitats havien prescrit.