Successos

judicial

Tres anys d'inhabilitació a la jutgessa que va tancar dos senegalesos sense raó

El TSJC manté que Teresa Borràs, jutgessa substituta a Santa Coloma de Farners, va prevaricar quan va passar per alt el procediment d'estrangeria

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat la jutgessa substituta Maria Teresa Borràs Moya a tres anys d'inhabilitació per a l'exercici de càrrec públic i a pagar les costes judicials com a responsable d'un delicte de prevaricació imprudent, que hauria comès quan era substituta al jutjat número 1 de Santa Coloma de Farners i va fer tancar al centre de la Verneda dos senegalesos sense que existís la preceptiva petició per part de l'autoritat policial competent en matèria d'estrangeria. Els dos homes, Mamadou Moussaba, també dit Moussa B, i Fore Tungara, també anomenat Kane, van ser detinguts pels Mossos per robatori a Riells i Viabrea i posats a disposició judicial davant la jutgessa Borràs, que estava de guàrdia el dia 16 de desembre del 2011. Borràs els va alliberar en relació amb el robatori, però un cop els va haver interrogat va trucar al grup operatiu d'estrangeria (GOE) de la Policía Nacional per saber la situació administrativa dels dos homes al país. El GOE li va dir que el dia abans, quan van ser detinguts, se'ls havia incoat un procediment d'expulsió per situació irregular. I amb aquesta conversa, la jutgessa va ordenar que els tanquessin a la Verneda sense donar temps a investigar si els senegalesos podien acreditar o no la seva situació. Passats uns dies es va trobar al domicili de Blanes que havien donat un passaport d'un i un document d'identitat (caducat) de l'altre.

El TSJC, que va jutjar Borràs per la seva condició d'aforada a partir de les diligències obertes per l'Audiència de Girona arran dels recursos presentats per la defensa als quals es va adherir el fiscal, ha resolt que va cometre prevaricació i va actuar amb total desconeixement de la legislació d'estrangeria, ja que el jutge no podia decidir l'internament si abans no hi havia la petició expressa dels responsables policials en matèria d'estrangeria. Però el TSJC remarca també l'entossudiment de la jutgessa a justificar la seva actuació i no rectificar quan li ho van demanar la fiscalia i la defensa. Borràs pot fer recurs de cassació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.