Successos

L'assassí d'ancians haurà de passar 40 anys a la presó

L'Audiència el condemna a 127 anys i sis mesos de presó i fixa el màxim compliment previst en el Codi Penal, 40 anys

Li aplica l'atenuant de confessió simple en un cas i el de confessió molt qualificada en els deu restants

Sentenciat el cas dels assassinats en sèrie al geriàtric La Caritat d'Olot. L'Audiència de Girona ha condemnat a un total de 127 anys i sis mesos de presó (el fiscal n'hi demanava 194) Joan Vila Dilmé, l'auxiliar d'infermeria del centre, per l'assassinat d'onze interns del geriàtric. La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Ildefons Carol Grau, fixa que les penes imposades tindran un límit màxim de compliment efectiu de 40 anys de presó, que és el màxim que fixa l'article 76.1 del Codi Penal, en haver estat condemnat per tres delictes (assassinat amb encrueliment) que en abstracte poden comportar penes superiors a 20 anys. També li imposa inhabilitació absoluta.

La sentència manté que Vila va actuar amb traïdoria en tots els casos perquè les víctimes, persones grans i fràgils de salut, li tenien confiança, ja que el reconeixien com a gericultor del centre i no dubtaven de prendre's res que ell els donés, ja que pressuposaven que no podia ser res més que les medecines que tenien receptades. Però no tots els assassinats comporten la mateixa pena, depèn dels agreujants i del tipus d'atenuant per la confessió que ha aplicat el tribunal.

Per l'assassinat de Paquita Gironès Quintana (l'última de ser assassinada però el primer crim descobert), el tribunal li imposa vint anys i deu mesos de presó, en tenir en compte l'agreujant d'encrueliment (per haver-li fet ingerir un producte càustic) i l'atenuant simple per la confessió.

En els casos de Montserrat Guillamet Bartrolich i Sabina Masllorens Sala (que la sentència considera provat que va matar amb lleixiu) li imposa tretze anys i quatre mesos per cada assassinat, tenint en compte l'encrueliment i una atenuant molt qualificada de confessió.

Pels altres vuit casos (Montserrat Canalias Muntada, Joan Canal Julià, Lluís Salleras Claret, Carme Vilanova Viñolas, Isidra García Aceijas, Teresa Puig Boixadera, Francisca Matilde Fiol i Rosa Baburés Pujol) li imposa deu anys de presó per cada assassinat. En aquests casos, que són els que Joan Vila va confessar quan ja era a la presó pels altres crims, se li aplica la circumstància atenuant molt qualificada de confessió i no comporten l'agreujant d'encrueliment, ja que el tribunal considera provat que els va matar amb mètodes no dolorosos com els altres tres: amb sobredosi d'insulina en el cas de Francisca Matilde i sobredosi de barbitúrics en la resta.

El text de la sentència destaca que Vila no tenia cap malaltia que li impedís entendre la il·licitud dels seus actes criminals i remarca que, tot i que el psiquiatre que el va atendre a Quatre Camins, Álvaro Muro, va declarar que tenia una depressió major, no es va aportar cap prova que la patís en el període entre l'agost del 2009 i el novembre del 2010, en què es van perpetrar els assassinats. La sentència destaca que Joan Vila actuava amb ànim de matar i que en els casos en què va utilitzar càustics o lleixiu era plenament coneixedor que faria patir molt les víctimes. “El sentit comú fa palès que qui fa beure a un altre un producte de tal mena, només ho pot fer amb la intenció de matar-lo”, apunta la sentència, que remarca que Vila, pels coneixements mèdics que té per la seva feina, sabia perfectament quins efectes tindria sobre les víctimes la ingesta d'aquests tòxics i també un consum excessiu de fàrmacs.

Indemnitzacions totals de 369.000 euros per als perjudicats

La sentència fixa un total de 369.000 euros d'indemnització per als familiars de les víctimes, en concepte de responsabilitat civil, que haurà d'assumir La Caritat com a responsable civil subsidiària i l'assegurança que tenien

Allunyament de 100 metres dels afectats

La sentència prohibeix a Vila acostar-se a menys de 100 metres –ni comunicar-s'hi de cap manera– a cap dels perjudicats que han estat indemnitzats a partir del compliment de la pena.

Monguilod farà recurs per calibrar si els vuit primers crims estan provats

L'advocat de Joan Vila, Carles Monguilod, presentarà recurs davant del TSJC perquè aquest òrgan decideixi si és suficient la confessió de Vila i els arguments esgrimits pel jurat per considerat provat que els vuit primers ancians



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.