El bany, una activitat de gran risc aquest estiu a la costa
Dilluns, en menys de quatre hores, dues turistes van estar a punt d'ofegar-se a Platja d'Aro
Són els últims casos d'un reguitzell d'incidents ocorreguts des del juny
Un dels episodis va tenir lloc a cala Rovira i l'altre, a la platja Gran
Han mort sis banyistes i tres submarinistes a la costa gironina
Onada d'incidents amb banyistes aquest estiu a la Costa Brava. L'últim episodi es va registrar dilluns, quan en menys de quatre hores es van rescatar dues turistes que van estar a punt d'ofegar-se a Platja d'Aro. El primer cas va passar a un quart d'una del migdia a cala Rovira. Una dona de 75 anys i de nacionalitat francesa que era dins l'aigua es va començar a trobar malament. Dues ambulàncies del SEM es van dirigir fins a la zona. En un primer moment, els sanitaris van intentar estabilitzar la víctima a la platja mateix, però més tard la van traslladar a l'hospital Josep Trueta de Girona. Fonts del centre sanitari van confirmar ahir que la dona es trobava en estat crític i que continuava a l'UCI.
Quan hi va haver l'emergència, a cala Rovira hi havia hissada la bandera verda i estava activat el servei de vigilància. Aquestes mateixes condicions es donaven pocs minuts abans de les quatre de la tarda, quan va ocórrer el segon succés, a la platja Gran de Platja d'Aro. Segons Protecció Civil, una dona de 63 anys i d'origen francès va tenir una aturada cardíaca mentre es banyava. Els sanitaris la van assistir allà mateix i, després, la van evacuar també en estat molt greu al Trueta. Va ser atesa directament a la unitat coronària (UCO), on va quedar ingressada.
Només 48 hores abans, una veïna de Figueres de 71 anys havia mort ofegada a la platja del Salatar de Santa Margarida, a Roses. Una seva amiga havia alertat els membres de la Creu Roja que la víctima tenia dificultats per sortir del mar. Els socorristes la van dur fins a la sorra, on li van practicar les primeres maniobres de reanimació. El SEM va mobilitzar dues ambulàncies i el personal mèdic també va intentar salvar-la sense èxit. Amb aquest cas, s'elevaven a dotze les persones que han mort ofegades a les platges de Catalunya des del principi de l'estiu. L'últim episodi es va desencadenar dimecres de la setmana passada, quan un home de 55 anys i de nacionalitat romanesa va morir a la platja del Masnou, al Maresme.
A les comarques gironines, des del juny, set banyistes han mort ofegats –sis al mar i un al riu–, així com tres submarinistes. Pel que fa als banyistes, el primer sinistre va passar el 14 de juny, quan va perdre la vida un estudiant de 16 anys de l'institut Salvador Espriu de Salt. El noi, de nacionalitat marroquina, havia anat d'excursió a la platja amb els seus companys de classe i els professors. En un tram que queda a davant del Càmping Nàutic Almata, alguns alumnes es van ficar a l'aigua. A conseqüència de la mala mar, quatre van tenir problemes per sortir. La víctima va entrar en parada cardíaca. Malgrat els esforços dels sanitaris per reanimar-la, va acabar morint. També es van fer lesions tres companyes seves, d'entre 14 i 17 anys, una de les quals va resultar ferida greument.
A banda, el 5 de juliol, un menor de 12 anys va morir al riu Daró, a la Bisbal d'Empordà. L'endemà, un turista francès de 67 anys va perdre la vida en tenir un tall de digestió a la platja de Griells de l'Estartit. També el dia 10 del mes passat, va morir un home de 69 anys, de nacionalitat espanyola, a la platja de Castell, de Palamós. La víctima estava amb la seva dona, es va ficar a l'aigua i, uns minuts més tard, va ser vista surant i aparentment inconscient. Tres dies després, una turista francesa es va ofegar a la Fosca, també a Palamós, i el dia 17, un home francès de 75 anys, a Roses. Han ocorregut, a més, diversos episodis que van estar a prop d'acabar en tragèdia. El 29 de juny, un nen d'11 anys de Figueres va ingressar a l'UCI pediàtrica del Trueta després d'haver estat a punt d'ofegar-se mentre es banyava a la platja d'Empuriabrava. I, l'1 de juliol, cinc caiaquistes, monitors en pràctiques de l'equip SK Kayak de Llançà, van salvar un banyista francès de 34 anys que s'havia endinsat molt en el mar, li havia vingut rampa i s'estava ofegant, entre la cala de les Tonyines i la cala del Cau del Llop.
LES DATES
LES XIFRES
Una desena de morts el 2012
G. Pladeveya / Ò. PinillaDurant la temporada d'estiu de l'any passat, deu persones van morir ofegades a les comarques gironines. El primer cas va ser el 24 de maig, quan va perdre la vida una dona francesa a la cala Borró de Colera. El 30 de juny següent un jove equatorià, Carlos Jeferson Ceballos, de 20 anys i veí de Salt, va morir mentre es banyava al mar, a Platja d'Aro; el noi va defallir de cansament nedant i es va ofegar. Nou dies més tard, Tamara Maya, una jove d'Olot de 27 anys, també es va ofegar al gorg Surita, a Riudaura; quan altres banyistes la van descobrir en arribar a la zona, la víctima ja havia mort i el cos estava flotant a l'aigua. Paral·lelament, el 24 de juliol, un home de 58 anys, de Barcelona, va perdre la vida a la platja de Mas Pinell de Torroella de Montgrí. Tan sols cinc dies després, un veí de Cruïlles de 72 anys va morir a la platja de la Pletera, a la zona de la gola del Ter. I el 9 d'agost, un ciutadà de Banyoles de 82 anys, Josep Vim, va perdre la vida a la platja de Riells de l'Escala per una aturada cardíaca.
També el 22 d'agost, un veí de Molins de Rei de 79 anys va morir mentre es banyava a la mateixa platja de Riells de l'Escala; la víctima va caure desplomada en tenir una aturada cardíaca quan era a pocs metres de la costa. Així mateix, es va donar el cas de Kaabouni el Houssine, un jove de 21 anys, veí de Begur, jugador del primer equip de futbol i cambrer del restaurant Ca l'Adela de sa Tuna, que va ser trobat mort el 29 d'agost per uns submarinistes que es disposaven a entrar a l'aigua per fer immersió; en acabar la jornada laboral, havia anat a banyar-se al mar, i hi va perdre la vida a la platja sa Tuna, de Begur.
L'últim episodi va passar el 7 de setembre, quan un veí de Barcelona de 58 anys va morir en trobar-se malament i tenir una aturada cardiorespiratòria mentre es banyava a Sant Antoni de Calonge.
A aquests sinistres, a més, s'hi ha de sumar la mort de nou submarinistes a la costa gironina: cinc a l'Estartit, dos al cap de Creus i dos més a Palamós.
Més de cinc mil assistències
Prop d'un centenar de socorristes de la Creu Roja vigilen diàriament aquest estiu el litoral gironí, on fins ara han participat en el rescat de 36 banyistes. Si bé més de la meitat no presentaven problemes greus, sí que en quatre ocasions va caldre activar la barca de salvament. D'ençà que va començar el servei de vigilància, a mitjan juny, han dut a terme 5.068 assistències a la trentena de platges de la Costa Brava on l'entitat és present. L'any passat, per aquestes dates, n'havien fet 6.370 (tot i que també es prestava el servei a més platges). El gruix el continuen centrant els cops, els talls i les ferides (2.398). A aquestes assistències, les segueixen les fetes a causa de picades i al·lèrgies (2.182). I, d'altra banda, han col·laborat en la cerca de 41 menors que s'havien perdut.