seguretat
Fan explotar el projectil que es va trobar al Port de la Selva
Els especialistes de l'armada i del GEAS de la Guàrdia Civil van haver de fer tres intents per assegurar que neutralitzaven del tot el projectil
Un banyista l'havia descobert diumenge
Els bussejadors de la unitat de mesures contra mines (MCM) de l'armada i el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil a les comarques gironines van fer detonar ahir al migdia el projectil de la Guerra Civil que uns banyistes van trobar diumenge passat a només cinc metres de la costa en una cala de la localitat del Port de la Selva. L'explosiu, complet i armat, era a dos metres de fondària. Els especialistes van haver de fer tres intents i dues detonacions d'explosiu per aconseguir neutralitzar totalment l'artefacte, perquè amb la primera explosió havien quedat restes de càrrega explosiva, segons informa l'ACN. El projectil, que era de petites dimensions, mesurava 55 centímetres de llargada, tenia un calibre de 75 mil·límetres i la càrrega d'explosiu era de 500 grams.
Durant l'operatiu, els especialistes de l'armada i bussejadors del GEAS van fer una primera immersió, a les nou del matí, per comprovar quin tipus de projectil era i avaluar quina era la millor manera de neutralitzar-lo. Segons ha detallat el subtinent dels bussejadors de MCM, José Miguel Simón, era un projectil tipus Ansaldo de la Guerra Civil de 55 centímetres de longitud, un calibre de 75 mil·límetres i que tenia una càrrega explosiva de mig quilo.
Un cop feta aquesta avaluació, els diversos grups es van reunir per detallar l'operatiu. Cap a les onze del matí, van fer un primer intent de neutralització de l'artefacte. Mentre els bussejadors van col·locar la càrrega a l'artefacte, efectius de l'armada es van situar al penya-segat proper per col·locar el receptor i estendre el fil detonador. El primer intent no va funcionar i van haver de tornar a comprovar que tots els elements estiguessin ben connectats. Llavors, van fer una primera detonació, que va aconseguir eliminar una part del projectil, però no tot.
Per això, van situar una segona càrrega per tornar a detonar l'artefacte i aconseguir neutralitzar-lo totalment. “Ha sortit tot perfecte, hem fet una baixa detonació per minimitzar l'impacte ecològic, que és del que es tracta”, va indicar el subtinent Simón.
El caporal dels GEAS, Fernando Aguirre, va explicar que havien rebut l'avís de la presència de l'artefacte diumenge passat, quan un banyista el va localitzar. Aguirre va detallar que, tan bon punt van rebre l'avís, es van desplaçar fins al lloc per fer una primera inspecció. “A causa de la possibilitat que es tractés d'un artefacte sencer i armat, es va activar el protocol d'intervenció amb l'armada”, va explicar Aguirre.
Aleshores, van delimitar la zona tant per terra com per mar i van donar un avís perquè totes les embarcacions que hi havia a la zona sabessin que hi havia un explosiu al punt on els GEAS havien situat una boia. “Vam passar un avís al centre nacional de Salvament Marítim amb les coordenades perquè donessin avís als navegants cada quinze minuts per informar-los que hi havia una milla nàutica d'exclusió de tràfic marítim i de bany”, va especificar el caporal Aguirre.