tribunals
La fiscalia demana 4.300 euros de multa per a tres pescadors de corall a l'Estartit
A causa de la reincidència en el delicte dels acusats, els Agents Rurals van desplegar un dispositiu per interceptar-los
En van extreure 12,9 quilos
Cinc anys d'inhabilitació de la pràctica de la pesca i el pagament d'una multa de 4.320 euros és el que la fiscal Sandra María Fagil demana per a Alberto Adam, Pere Sureda i Rafael González, els quals van ser interceptats mentre extreien presumptament corall a l'Estartit, on està vedat agafar-ne. Segons consta en l'escrit de conclusions provisionals del ministeri públic, els fets es remunten a l'1 de setembre del 2009. El grup de suport marí dels Agents Rurals a la demarcació de Girona va dur a terme un seguiment dels acusats per constatar la irregularitat que cometien i, finalment, va muntar un dispositiu per enxampar-los in fraganti. Quan passaven 20 minuts de les sis del matí, els agents rurals van veure els imputats a les proximitats de la punta de la Foradada. Anaven a bord d'una embarcació pneumàtica de la marca Duarry, propietat de Sureda. En la investigació que es va fer posteriorment, es va corroborar que la barca l'havien adquirit en una deixalleria i li havien instal·lat un motor, però que no estava convenientment registrada.
Mentre Adam es va quedar a dalt de l'embarcació fent tasques de vigilància, els seus altres dos suposats còmplices es van submergir a l'aigua, equipats amb els corresponents equips d'immersió i amb una piqueta i un rastell per agafar del fons marí corall de l'espècie Corallium rubrum. En total, van aconseguir endur-se'n 12,990 quilos. Van marxar després en direcció a Begur, on van ser identificats pels agents rurals mentre desembarcaven a la platja de sa Riera, pels volts de les deu del matí.
La fiscal explica que els acusats van actuar “sense autorització” i que es van emportar corall del fons rocós marí pertanyent a la costa del Montgrí. Es tracta d'un paratge on n'està “terminantment prohibida” l'extracció ja que, entre altres llocs, no està permès agafar-ne des de l'Escala fins al cap de Begur.
El ministeri públic considera que van incórrer en un delicte relatiu a la protecció de la flora, la fauna i els animals domèstics, en la seva modalitat de pesca d'espècies protegides. El judici pel cas estava previst que se celebrés ahir al jutjat penal número 2 de Girona. Al final, però, es va ajornar, després que l'advocat dels tres imputats, Guillem Bossacoma, presentés una ampliació d'un informe elaborat per un biòleg en què es rebaten les acusacions contra els seus clients. La fiscal va mostrar el seu malestar pel fet que, havent transcorregut quatre anys des d'aleshores, el lletrat de la defensa no hagués aportat abans aquesta nova documentació. I, per tal que les parts tinguin coneixement del seu contingut, es va fixar la sessió oral pel 18 de febrer del 2014.
Una colònia de corall pot tardar uns cinquanta anys a regenerar-se, si bé fonts dels Agents Rurals denuncien la impunitat que sovint plana envers l'actuació dels corallers furtius –el mateix mes, van interceptar els tres imputats agafant-ne per segon cop–. En el cas de Sureda, ha estat denunciat en múltiples ocasions, tant pels Agents Rurals com per la Guàrdia Civil. Tot i això, des de la direcció general de Pesca del govern català se li va tornar a concedir aquest any la llicència de pesca de corall en aigües interiors i, a González, en exteriors.