Successos

successos

El Bisbat obre un expedient pel cas del rector de Riells

Des de la diòcesi de Girona es recopilaran dades per valorar la veracitat que es dóna a la declaració del detingut pel crim de Blanes, que diu que mantenia relacions amb mossèn Reixach a canvi de diners

La controvertida versió que dilluns va donar davant del jutge l'acusat de matar el fillol del rector de Riells i Viabrea –que a més de confessar el crim va assegurar que durant els últims divuit anys havia estat mantenint relacions sexuals amb el capellà a canvi de diners i droga– ha fet que el Bisbat de Girona hagi obert un expedient informatiu intern sobre el cas. Des de la diòcesi es va explicar que l'objectiu és “recopilar dades per conèixer més a fons els fets”. Pretenen parlar directament amb el mossèn, Jaume Reixach, així com amb persones del seu entorn; i, alhora, es posaran en contacte amb els responsables policials de la investigació per saber si hi ha proves de l'existència d'alguna actitud reprovable del rector. Confien, a partir d'aquí, tenir prou informació per valorar quin grau de veracitat atorguen al relat de l'arrestat, Eulogio Lumalang, envers les presumptes pràctiques de Reixach. Fins que no arribin a aquest punt, el Bisbat de Girona vol actuar amb prudència i, de moment, ahir es va subratllar que no tenen presa “cap decisió” sobre la conveniència o no d'apartar temporalment el rector de Riells del càrrec.

El crim del fillol de Reixach, Odycleidson Kekeo Moraes do Nascimiento, va tenir lloc dijous passat a la tarda al pis del mossèn, situat al 6è B de l'edifici número 47 del passeig Pau Casals de Blanes. La víctima, que tenia 22 anys i era d'origen brasiler, en feia tres que residia al domicili del capellà. Reixach va conèixer el noi en un viatge que va fer al Brasil i, malgrat que no era el seu padrí oficial, va decidir afillar-lo, li va pagar el viatge a Catalunya i, des d'aleshores, convivien junts.

Una història molt similar, però bastant més allunyada en el temps, hi ha en l'origen de com es van conèixer Reixach i el presumpte homicida, de 44 anys. Va ser en un viatge que el mossèn va realitzar fa prop de dues dècades a les Filipines, d'on procedeix Lumalang. En el seu cas, com ho va ser en el de Kekeo, es va convertir en una mena de protegit del rector, que també es va fer càrrec de les despeses del viatge d'Eulogio a Catalunya; durant un any el va ajudar en els tràmits per obtenir la nacionalitat espanyola; li va aconseguir una feina en un càmping, on va treballar durant quinze anys, i va ser clau perquè, uns set o vuit anys després que Lumalang arribés a Blanes, es produís el reagrupament de la seva família i vinguessin aquí l'esposa i els quatre fills.

“Fart de tot”

El jutjat d'instrucció número 4 de Blanes va ordenar dilluns l'ingrés a la presó per un delicte d'assassinat per a Lumalang, que va clavar dues punyalades mortals al tòrax de Moraes. Durant més de dues hores de declaració, el detingut va manifestar que va conèixer el capellà en un bar d'ambient de les Filipines, on l'imputat es guanyava la vida com a cambrer. Un cop el mossèn el va afillar, es va instal·lar a Catalunya, on afirma que, al llarg dels últims divuit anys, ha mantingut relacions sexuals amb Reixach a canvi de diners. Hi va afegir, fins i tot, que el rector li proporcionava droga perquè s'avingués a anar-se'n al llit amb ell. Va especificar que solien fumar shabu, una metamfetamina similar al cristall. En l'escorcoll que els Mossos van fer després del crim al pis del prevere, no hi van trobar estupefaents, però sí nombrosos encenedors i pipes.

L'autor confés de l'agressió mortal també va indicar que se sentia “fart de tot” i que es va obsessionar amb la víctima perquè es reia d'ell i, entre altres, el punxava amb bromes que cada cop anaven pujant més de to. Lumalang, que sosté que el dia del crim no havia pres droga tot i que se sentia confús, va negar-se a donar una mostra d'ADN. Aquesta se li prendrà igualment, però caldrà fer-ho via interlocutòria judicial. En paral·lel, el jutjat ha ordenat prendre una mostra de l'anus de la víctima per analitzar si hi ha presència de semen, que podria ajudar a esclarir les circumstàncies prèvies a l'atac mortal.

LA DATA

05.12.13
El veí de Blanes
Eulogio Lumalang va llevar la vida a Kekeo Moraes. Va ser arrestat dues hores més tard.

LA XIFRA

22
anys
tenia la víctima, Odycleidson Kekeo Moraes do Nascimiento, nascut a la ciutat de Salvador de Bahia.

Francesc Pardo: “Cal actuar amb misericòrdia”

Des de la diòcesi de Girona es va penjar ahir un comunicat oficial al seu lloc web. En la nota, el bisbe, Francesc Pardo, demana actuar amb “misericòrdia, sentit pastoral i eclesial, respectant la dignitat de la persona”; i requereix a tots els fidels “la seva pregària” i que “no defalleixi el seu amor a l'Església”.

Pel que fa a Reixach, està “perplex” per “les mentides” de Lumalang. Segons el mossèn, l'únic objectiu del detingut ha estat “embrutir” el seu nom com a estratègia de defensa. “Si jo no hagués pogut bloquejar la porta i el meu fillol no s'hagués llançat immediatament sobre seu, ara hi hauria dues víctimes.” Recalca, a més, que no ha mantingut mai relacions sexuals amb ells, a qui va ajudar “a sortir de la pobresa”.

Des que l'arrestat va perdre la feina, havia tingut actituds violentes; i fa uns quatre anys, els Mossos l'havien advertit perquè no s'apropés al pis del mossèn, on se solia presentar “per cobdícia” a demanar diners. Reixach lamenta, alhora, que l'homicida hagi aconseguit “desviar l'atenció” del crim amb “acusacions falses”. “Defensaré el meu fillol encara que sigui l'últim que faci. Ara, l'únic que em preocupa és fer arribar el cos al Brasil.”

L'acusat nega que també intentés agredir Reixach

Assistit pel lletrat Horacio Airaudo, Lumalang va explicar que, des de feia uns dos anys, la cordialitat inicial que tenia amb la víctima es va tornar en rancúnia. Últimament, Kekeo li havia fet creure que, d'amagat seu, feien orgies amb la seva dona i una de les seves filles. Durant les tres darreres setmanes, aquesta idea el turmentava. A més, havia perdut el contacte amb la seva esposa i la filla perquè l'havien denunciat per maltractaments i el jutge havia dictat una ordre d'allunyament. Convençut que la seva dona i la filla s'estaven al pis del rector, dijous hi va acudir pels volts de les cinc de la tarda. No hi va trobar ningú de la seva família, però, segons la seva versió, Reixach li va proposar mantenir relacions a canvi de diners. D'entrada, ell s'hi va negar, si bé dues hores més tard –i ja havent comprat el ganivet– hi va tornar. Va precisar que en cap moment el va adquirir perquè tingués la voluntat d'agredir ningú, sinó perquè el necessitava per casa. Un cop al domicili del passeig Pau Casals, però, va començar a discutir amb Kekeo i li va clavar dues punyalades. Va desmentir, en canvi, que intentés atacar el mossèn, el qual mentre es produïa l'agressió va baixar al carrer a demanar ajuda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia