Successos

seguretat

Un mort i dos ferits a Begudà per l'explosió d'una caldera

Els fets van passar ahir a la matinada quan cinc operaris de l'empresa de Sant Joan les Fonts Sysfeed feien el manteniment d'una caldera de 10 tones

Un dels ferits està en estat crític

Un treballador de l'empresa de subproductes carnis Sysfeed, abans Grefacsa, al polígon de Begudà de Sant Joan les Fonts, va morir a la matinada d'ahir a causa de l'explosió d'una caldera de vapor de deu tones, un altre va quedar ferit molt greu i un altre, lleu. L'home mort és Francisco Javier Molina Morejón, de 41 anys i veí d'Olot. El ferit greu és Nasari Gómez, de 50 anys i que viu a la Canya (Sant Joan les Fonts), que va patir cremades i un traumatisme cranoencefàlic. Aquest es troba ingressat a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. L'altre ferit és Jordi Jiménez, de 55 anys i veí d'Olot. Aquest va ser operat l'hospital Josep Trueta de Girona per l'impacte que va rebre en un ull d'un tros de ferralla. Quan es va produir l'accident, hi havia dos treballadors més que van sortir-ne il·lesos.

Els fets van passar cap a la una de la matinada, quan Molina estava duent a terme juntament amb quatre companys més les tasques habituals de manteniment de les calderes d'aquesta indústria que es dedica a la fabricació de greixos i farines a partir de restes animals. La caldera que va explotar, no obstant, no era en la que treballaven, sinó una altra situada al mateix espai.

L'explosió a part dels danys personals ja citats va destrossar una part del sostre de la nau on hi ha les calderes, part de l'interior i una porta de grans dimensions que hi dóna accés. La nau està situada just al costat oposat de l'entrada principal a aquesta indústria.

Fins al lloc dels fets, al pla de Begudà, s'hi van traslladar immediatament cinc dotacions dels Mossos d'Esquadra, set dels Bombers de la Generalitat i dues ambulàncies medicalitzades del Sistema d'Emergències Mèdiques. Els dos ferits van ser evacuats a l'hospital Josep Trueta de Girona. Posteriorment, el més greu, el van dur fins a la Vall d'Hebron, on continua en estat crític.

Cap portaveu de l'empresa va voler fer declaracions ahir. Només l'alcalde de Sant Joan les Fonts, Joan Espona, va donar algun detall dels fets, però no va poder avançar massa res sobre les possibles causes de l'explosió. Només que una de les possibles causes que s'apuntaven és que la caldera és quedés sense aigua i que això provoqués la seva explosió.

Durant tot el matí s'ahir tècnics de l'empresa i bombers, pèrits i una comitiva judicial i policial van recollir indicis, fins i tot en una zona d'un camp proper situada a uns quants metres de la nau sinistrada per si l'explosió n'hi havia fet arribar.

Els Mossos d'Esquadra van posar els fets en coneixement del Jutjat de Primera Instància i Instrucció d'Olot i també del Departament de Treball de la Generalitat perquè es tracta d'un accident laboral.

LA XIFRA

10
tones
és la magnitud que ahir va transcendir per exemplificar les dimensions de la caldera que va explotar

LA FRASE

L'Ajuntament de Sant Joan està a la disposició de l'empresa per ajudar-la en un moment tant difícil
Joan Espona
Les claus

Calderes de gran tonatge per fer funcionar la maquinària

jordi casas

La fabrica de Sant Joan les Fonts on es va produir l'explosió té més d'una caldera com la que va explotar. De fet, aquestes calderes són una part fonamental de les instal·lacions. Explica una persona que coneix bé el funcionament dels sistemes tècnics i equipaments de producció de la indústria Sysfeed del polígon de Begudà de Sant Joan les Fonts que les calderes de gran tonatge com la que va explotar ahir són les que produeixen el vapor que fa funcionar bona part de la maquinària de la planta i abasta d'aigua a molta temperatura per als perols de grans dimensions que s'utilitzen en el procés de tractament de les restes d'origen animal.

Fruit del procés d'aquest circuït, els operaris de Sysfeed converteixen aquestes restes animals en greixos i olis, o bé en farina que s'utilitza per a fer pinsos per als animals de companyia. La maquinària tracta les restes animals d'una forma que, en un moment del procés, separa la part líquida de la sòlida, que és la que dóna els dos tipus de productes abans mencionats. El grup Susfeed té una altra fàbrica a la Garrotxa. Es tracta de Lipibas al polígon industrial del municipi de la Vall d'en Bas i en té una altra similar a la de Begudà a les comarques lleidatanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia