Successos

tribunals

Llibertat per a un dels acusats pels atacs al Paradise de la Jonquera

L'Audiència de Girona no imposa cap mesura cautelar a Carmelo Guagenti

És l'únic imputat que va declarar abans que s'aixequés el secret de sumari

La secció tercera de l'Audiència de Girona va ordenar ahir la posada en llibertat provisional de Carmelo Guagenti, un dels detinguts per la seva presumpta relació amb els atacs amb explosius i les amenaces de bomba contra el macroprostíbul Paradise de la Jonquera, el 2012. El tribunal, presidit per la magistrada Sonia Losada, va fer seus els arguments de l'advocat Joaquim Bech de Careda, que porta la defensa de l'acusat. En la vista d'apel·lació que es va celebrar abans, el lletrat va demanar la posada en llibertat del seu client: una petició a la qual, en canvi, la fiscal es va oposar. En el supòsit que la sala ho hagués cregut convenient, Bech de Careda va proposar que s'imposés una fiança de 15.000 euros a l'imputat i que s'hagués de presentar als jutjats amb la freqüència que es considerés oportuna. En la resolució de l'Audiència, però, a més d'acordar-se que pogués sortir en llibertat en espera del judici, no es va establir cap mesura cautelar.

En la vista, l'advocat va recriminar l'emissió de resolucions “poc fonamentades” a càrrec de la jutgessa de Figueres que instrueix el cas. Va recordar, alhora, que el seu client va ser arrestat a Premià de Mar i que, en la interlocutòria dels jutjats de Mataró en què es decretava la presó comunicada i sense fiança, no es feia referència als motius perquè ja s'havia establert el secret de sumari. “En la compareixença de presó, la fiscal tampoc va explicar per què sol·licitava l'empresonament, remetent-se també al fet que les actuacions de la investigació eren secretes en aquell moment. Guagenti va contestar a totes les preguntes que se li van formular, malgrat la indefensió que li va generar haver sigut l'únic imputat per aquest assumpte que va declarar sense saber quins suposats indicis hi havia contra ell, ja que el secret de sumari es va aixecar tres dies després de la compareixença.” Aquesta consideració, la va compartir el tribunal, que va sentenciar que se li va vulnerar el dret a conèixer la informació.

Bech de Careda també va qualificar d'“inconsistents” els indicis dels Mossos per concloure que Guagenti feia d'enllaç entre la resta d'acusats i organitzacions criminals a Europa. “Va estar en un bar de Roses, l'amo del qual presenta antecedents a l'Estat francès per tinença d'explosius. D'aquí, el presumpte vincle.” I, respecte a les circumstàncies personals, va exposar que és francès i sense antecedents a l'Estat espanyol, on té “un gran arrelament”: “Treballa per a una ONG, el seu germà viu a Madrid, la filla, també i ell hi està empadronat del 2003.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia